JOS LABA DE PE VIOREL MIHAIL!

Partidul De Pe Lumea Cealaltă (PDPLC)

Domnilor, este lucru ştiut că, trăind într-o lume al dracului de democrată şi liberă, fiecare poate să facă ce vrea cu laba lui, cînd vrea, de cîte ori simte nevoia şi la ce intensitate doreşte, dar asta cu o condiţie: să nu-i deranjeze pe cei din jur – să nu-i lovească deloc cu cotul. La urma urmei, în zorii deşteptării naţionale, nu pentru aceste libertăţi au stat unii în faţa tancurilor sovietice şi s-au luptat pentru alfabet şi dreptul la o limbă rîvnită cvasiunanim?

Zilele trecute, mai mulţi hojmălăi din presa scrisă sau ciubucari de pe bloguri au pus laba pe ziaristul şi liderul de opinie din opulentul săptămînal „Săptămîna” Viorel Mihail din cauza unui micro-editorial semnat de acesta. Uite-aşa, micro-editorialul lui oricît este de microscopic tot a fost zărit de la o poştă de hojmălăii şi şacalii veşnic puşi pe amuşinat ca să-şi pună-n mişcare laba.

„Indubitabil, aveţi dreptate, domnule, este execrabil şi halucinogen acest comportament, aceşti oameni sînt patibulari”, mi-ar spune pînă şi Marian Lupu sau chiar şi simpaticii portari de la Casa Presei!

Despre ce-i vorba? În micro-centralul editorial despre care aminteam, jovialul, candidul, infatigabilul, pragmaticul şi misteriosul Viorel Mihail anticipează crearea unui nou partid – Partidul Premierilor, în fruntea căruia s-ar putea afla heruvimul Iurie Leancă sau băgătorul de samă Ion Sturza. Aici Viorel Mihail, în stilu-i caracteristic, este la fel de ambiguu ca şi originea certă a poporului din care se trage.

Că s-ar putea crea un partid cu un Leancă de asupra tuturor, adică ştab, este posibil, dar că se va numi Partidul Premierilor, este imposibil. Aici, pamfletarul din strada 31 August 1989, aproape de colţul cu Vlaicu Pîrcălaba, anticipează glumind cu glumele lui, dar nu din acest motiv şi-au îndreptat laba în direcţia lui hojmălăii de care vorbeam.

Mai departe, blîndul umorist Viorel Mihail opinează (vedeţi ce preţios încerc să vă mitraliez cu vorbele mele?) că acest partid ar putea fi finanţat de către darnicul, binefăcătorul, altruistul şi caritabilul Anatol Stati, din partea lui Leancă şi „milionarul român Dinu Patriciu”, din partea lui Sturza. Ei bine, în partea cu Patriciu s-au repezit şacalii cu laba spre Viorel Mihail şi au început să-l lovească dur cu cotul prin mişcări din ce în ce mai precipitate.

Dinu Patriciu, fie-i ţărîna uşoară, a decolat spre Ceruri, de la Aeroportul Mortuar din Londra, încă de pe data de 19 August 2014, motiv pentru care criticii excitabili ai lui Viorel Mihai cred că Patriciu nu-l mai poate finanţa pe Sturza nici măcar cu un ort.

Lucrurile, însă, nu stau deloc aşa. Pot să jur cu mîna pe pancreas că Viorel Mihai este un om extrem de informat şi ştie ce spune, ştie cînd şi cît să spună! Parole d'honneur! Word of honor! Честное слово! Ehrenwort! Λόγο της τιμής! Vorto de honoro! सन्मान शब्द!

Pe de altă parte, îl înţeleg prea bine că n-a vrut să-i facă zile negre lui Vlad Filat şi să-i spună, pe bune, numele celui care, într-adevăr, l-ar putea finanţa pe Leancă să-şi facă un partid, iar asta ca să-i distrugă pe amîndoi, la pachet. Viorel, ce mai tura-vura, este cel gingaş dintre redactori şefi!

Cît priveşte partea cu Patriciu, nu exclud că Viorel are ceva relaţii mistice cu Patriciu de dincolo de moarte, tot la fel cum Bogdan Petriceicu Hajdeu avea cu fiica sa, Iulia. Cert este că Viorel a intrat în comunicare mistică cu răposatul Patriciu după data de 19 August 2014. Eu cred asta deoarece îi ştiu omnipotenţa lui Viorel. În acest context, totuşi, sînt sigur că Viorel dezinformează, dar este clar că o face pentru binele general al societăţii, în scopuri umanitare. De ce spun asta?

Răposatul Dinu Patriciu, cu mult înainte de moartea sa prematură, nu mai avea ochi să-l vadă pe Sturza din cauză că-i trăsese nişte plase, adică a fost coţcar cu el, a fugit de nişte răspunderi organizatorice în cadrul unor proiecte investiţionale pe care Patriciu, cu banii lui, vroia să le dezvolte în Moldova, l-a minţit etc. Asta nu înseamnă, însă, că Patriciu nu va finanţa un partid aici dacă asta i-a declarat la o şedinţă de spiritism lui Viorel Mihail, numai că nu din partea lui Sturza, ci din partea lui Alexei Mateevici şi Pan Halipa.

O sursă spiritistă din anturajul lui Patriciu de pe Lumea Cealaltă, care preferă să-şi păstreze anonimatul, ne-a declarat, în exclusivitate, că partidul pe care-l va finanţa Patriciu trebuie să se numească Partidul De Pe Lumea Cealaltă (PDPLC). Un fel de Partid al Morţilor şi Răposaţilor. Dar ce, nu au şi ei nevoie de un partid care să le ţină de urît? Doar aici, pe Pămînt, cei vii se prăpădesc cu zile de rîs cînd văd partidele noastre umblînd cu minciuna, pescuitul şi vînatul. Aceeaşi sursă ne-a declarat că Patriciu îl doreşte pe Leancă în fruntea acestui partid. Funcţia de preşedinte va fi înlocuită cu aceea de Fals Cuvios Şef al PDPLC. Asta-i dorinţa spiritului lui Patriciu şi Leancă n-are ce face! Nici să-şi scuipe în sîn n-are voie, ci doar să se închine şi să cînte „Limba noastră-i o comoară, în adîncuri înfundată!”

Rămîne un mare mister de ce hîtrul jurnalist Viorel Mihail nu ne-a spus întregul adevăr pe dezbrăcate! Sînt înţelepciuni mult prea profunde în dosul micro-centralului editorial al lui Viorel, acesta fiind şi motivul pentru care înfriguraţii şi ne-subtili săi critici şi-au concentrat laba spre Viorel, de parcă ar fi fost Angelina Jolie!

Loredana FURCĂMÎNDRĂ