JON HUNTSMAN, DESEMNAT AMBASADOR AL SUA LA MOSCOVA

Președintele Donald Trump l-a desemnat marți pe diplomatul Jon Huntsman ca ambasador al Statelor Unite în Rusia, a anunțat Casa Albă într-un comunicat preluat de AFP. Ca toți ambasadorii americani, Huntsman va trebui confirmat în funcție de Senat.

Republicanul moderat Jon Huntsman, în vîrstă de 57 de ani, mormon, a fost trimis de fostul președinte Barack Obama ca ambasador în China, din 2009 pînă în 2011 și vorbește fluent dialectul mandarin al limbii chineze. A mai fost ambasador în Singapore, în 1992-1993, în mandatul președintelui George Bush senior. La vremea respectivă, el a fost cel mai tînăr ambasador american din ultimii 100 de ani. Numele său a fost vehiculat și ca de secretar de stat în administrația Trump, dar în cele din urmă pe post a fost numit Rex Tillerson.

Timp de cîteva luni, în 2012, Huntsman a încercat și să candideze la președinția SUA, din partea Partidului Republican. El s-a retras relativ devreme din cursă și l-a susținut pe Mitt Romney, care a fost pînă la urmă nominalizat de partid drept contracandidat al democratului Obama.

Jon Huntsman a fost ales de două ori guvernator al statului Utah, a doua oară cu 78% din voturi, după care nu a mai candidat. El a condus statul american unde mormonii au cea mai mare pondere din 2005 pînă în 2009.

În sectorul privat, Huntsman a fost membru în consiliile de administrație ale unor mari companii, printre care lanțul hotelier Hilton, concernul petrolier Chevron, Ford Motor și producătorul de utilaje de șantier Caterpillar.

Este căsătorit din 1983 și are șapte copii, dintre care două fiice adoptive originare din China și India.

Sursa: Agerpres