JOHN KERRY: “VENIM AICI, ÎN MOLDOVA, CA SĂ SPRIJINIM ACEST POPOR PE CARE-L ADMIRĂM”

Pe 4 decembrie, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry, a efectuat o vizită la Chişinău. El a fost întîlnit pe aeroport de ministrul afacerilor externe, Natalia Gherman şi Ambasadorul SUA în Moldova, William Moser. La Reşedinţa de Stat oficialul american s-a întîlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. La întîlnire au participat şi preşedintele PLDM, Vlad Filat, preşedintele fracţiunii parlamentare PDM, Marian Lupu şi preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadîrcă. S-a discutat despre relaţiile bilaterale, precum şi despre calea Moldovei spre Integrarea Europeană.

După întîlnire, preşedintele Nicolae Timofti şi oaspetele american s-au îmbrăţişat prieteneşte, fiind bine dispuşi, iar mai apoi premierul Iurie Leancă l-a condus la maşină. John Kerry s-a îndreptat spre Cricova, unde a avut o întrevedere cu vinficatorii moldoveni şi a participat la lansarea unui nou brand de vin.

Potrivit liderului PLDM, Vlad Filat, oaspetele american a venit cu un mesaj tranşant în legătură cu reformele şi integrarea europeană a ţării. "Am mulţumit poporului american pentru sprijinul constant pe care l-am primit. SUA a oferit peste un miliard de dolari Republicii Moldova. Ceea ce înseamnă investiţii în agricultură, sănătate, reforme necesare pentru Moldova. Avem prevăzut în programul de guvernare că relaţiile cu SUA să fie strategice şi aşa şi este. În cadrul discuţiilor de azi s-a vorbit despre un plan comun de acţiuni UE-SUA. Statele Unite e parte în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi în relaţiile sale bilaterale are posibilitatea să influenţeze procese cu caracter bilateral. Faptul că aceste relaţii se bucură de o asemenea substanţă e foarte îmbucurător", a spus Vlad Filat.

John Kerry desfăşoară un turneu de cîteva zile în mai multe state, în perioada 3-6 decembrie. Marţi, 3 decembrie, secretarul de atat al SUA a mers la Bruxelles, unde a participat la reuniunea ministerială a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi la întîlnirile asociate. La Ierusalim, oficialul se va întîlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu pentru a discuta un şir de chestiuni, inclusiv Iranul şi negocierile cu palestenienii. La Ramallah, se va întîlni cu preşedintele Mahmoud Abbas.

Iniţial John Kerry programase să meargă şi la Kiev, însă s-ar fi răzgîndit după ce autorităţile ucrainene au suspendat semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit unor surse ale Departamentului de Stat, citate de presa de la Chişinău, John Kerry a hotărît să vină în Republica Moldova pentru că este o ţară care a pornit mai multe reforme în ultimii ani. Aceasta este prima vizită a secretarului de stat american la Chişinău. În martie 2011, Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden.

Sursa: Publika.md, IPN