JOCURILE OLIMPICE DE IARNA DIN 2018

Norvegia termină pe locul 1 în clasamentul pe naţiuni

Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang s-au încheiat. Duminică – 25 februarie au fost programate ultimele patru finale, între care şi cea de la hochei pe gheaţă, masculin. Rusia s-a impus în faţa Germaniei cu 4-3, după prelungiri. Cu un nou titlu cucerit la schi fond prin Marit Bjoergen, Norvegia şi-a asigurat locul 1 în clasamentul pe naţiuni.

Finala de la hochei a fost absolut dramatică. Rusia, concurentă la PyeongChang sub un drapel neutru, a cîştigat prima repriză chiar în ultima secundă (1-0), Germania a cîştigat-o pe a doua (1-0). Nebunia s-a declanşat în ultimele şapte minute regulamentare, cînd s-au înscris nu mai puţin de patru goluri. Rusia a preluat din nou conducerea cu o reuşită a lui Gusev, dar nemţii au egalat după numai 10 secunde! Mai mult, la scurt timp, Germania a intrat pentru prima dată în avantaj, deschizînd perspectivele unei surprize uriaşe. Cu doar un minut înainte de final, în inferioritate numerică, Rusia a restabilit egalitatea. Acelaşi Gusev şi-a dovedit clasa, trimiţînd meciul în prelungiri. Acolo unde Rusia nu a mai făcut nicio greşeală şi a cîştigat după aproape 10 minute de joc, scor 4-3.

În urma acestui rezultat, Germania a pierdut ocazia de a termina în frunte în clasamentul pe naţiuni. Nemţii au avut acelaşi număr de titluri olimpice cu Norvegia - 14, dar nordicii au cîştigat “barajul” la medalii de argint, 14-10. Norvegia a terminat pe primul loc după o nouă medalie de aur cucerită de Marit Bjoergen la schi fond, în proba de 30 kilometri clasic cu start în bloc.

Acum, Marit Bjoergen (în imagine) este cel mai bun sportiv din toate punctele de vedere în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, inclusiv la număr de titluri cîştigate. La 37 de ani, norvegianca a obţinut a 8-a medalie de aur, la fel ca şi Bjoerndalen şi Daehlie. Fondista din Norvegia are însă două medalii în plus la total faţă de Bjoerndalen, 15-13. Marit Bjoergen a obţinut nu mai puţin de 5 medalii la PyeongChang!

30 de naţiuni au cîştigat cel puţin o medalie la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud.

Sursa: prosport.ro