JOCUL LUI PUTIN IN SIRIA: AMERICA TREBUIE SA SE RESEMNEZE

SUA ar trebui să se împace cu ideea că Rusia este un stat puternic și influent. America s-a pomenit în centrul unei mari catastrofe internaționale. Preşedintele Bashar al-Assad rămîne la putere în Siria. Iar Rusia se transformă într-o alternativă reală a dominației americane în Orientul apropiat. Toate acestea constituie noile realități a regiunii menționate…

Rusia, spre deosebire de SUA și aliații americani, întotdeauna și-a susținut proprii aliați fără compromisuri și s-a manifestat ca partener de încredere care în același timp nu-și impune prezența. Prin comportamentul său din ultimii ani Moscova a demonstrat că este o alegere mai bună decît Washingtonul pentru țările din Orientul apropiat. În plus, grație Moscovei, deja este clar că Assad rămîne la putere.

Pe fundalul finalizării operațiunilor militare din Siria și trecerii la faza reglementării politice, diplomații americani ar trebui să se resemneze și să înțeleagă: realitatea internațională, din momentul declanșării războiului în Siria în 2011 și pînă în prezent, a suferit transformări radicale.

Din cauza războiului din Siria s-a întîmplat un lucru pe care SUA și Israelul nu l-au visat nici în cel mai groaznic coșmar: forțele regionale, sub controlul Iranului, s-au pomenit la doar cîțiva kilometri de frontiera cu Statul evreu. Iar acest lucru poate genera o confruntare militară între SUA și Rusia, ceea ce ar constitui alt coșmar pentru americani. În plus, este suficientă o privire superficială asupra situației din Siria pentru a înțelege că SUA și-au ratat scopurile: Assad rămîne la putere. Și s-ar părea că SUA s-au resemnat. Americanii au cedat nu doar victoria militară, ci și politică în acest conflict. Ei ar trebui să convingă populația prin fapte, nu prin vorbe, că doresc să evite o catastrofă umanitară în regiune. Iar pentru asta vor fi nevoiți să colaboreze cu Rusia, care deține poziția forte. Prin urmare, SUA va fi nevoită să recunoască la modul oficial acel rol pe care Moscova îl are în prezent în politica internațională: este o putere reală și influentă în comunitatea internațională, fără care nici un conflict important nu poate fi soluționat. În același timp, asta nu înseamnă că este un jandarm internațional, cum au încercat să fie SUA în Serbia, Iraq, Libia, Afganistan etc.

Acum Moscova apare ca o putere pe care o căutau liderii locali. Au căutat-o, pentru a colabora cu ea și nu pentru aventuri în stil american. Și orice scenariu, care admite că Putin va părăsi Siria, conduce spre catastrofă. Pentru că atunci cînd Rusia s-a implicat în 2014 în conflictul militar din Siria, folosind propria armată, ea prin această acțiune a promis lumii întregi și în special Occidentului: Moscova nu va sta la o parte.

După Farda, Iran