JOCUL LA MAI MULTE CAPETE AL GUVERNANŢILOR

Foto: Casa socialistului Dodon

„Integrarea europeană cu rea intenţie” începe să dea de gîndit Occidentului

Autor: Mihai CONŢIU

Nu-i greu de intuit ce-i în capul guvernanţilor moldoveni cu veleităţi, chipurile, pro-europene, căci de la vorbă (declaraţii) şi pînă la faptă este o distanţă atît de mare încît nu are cum să nu-i pună pe gînduri pe europeni, mai ales, sau pe americani, în general pe donatorii externi ai Republicii Moldova.

Uniunea Europeană, statele europene donatoare sau SUA, prin oficialii lor, nu pot decît să facă recomandări sau să ofere consultanţă guvernanţilor şi partidelor pro-europene, căci nu-şi vor permite niciodată luxul de a da dispoziţii ce pot fi confundate cu amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. Asta nu-i împiedică, însă, ca să nu constate că beneficiarii lor, guvernanţii moldoveni, încearcă să-i cam trişeze, crezînd că nu se observă această strategie necinstită.

Lucrurile sînt prea evidente spre a nu le lua în discuţie. O facem cu amărăciune şi, totuşi, relativă simpatie şi sprijin pentru ei, căci, pînă la urmă, sînt singura şansă reală pentru europenizarea ţării. Prin cele scrise aici, încercăm să tragem un ultim semnal de alarmă, în ceasul al doisprezecelea. Oricît ar părea de paradoxal, există riscul ca tocmai actualii guvernanţi să fie cei care-i pot dezamăgii pe alegători încît aceştia, crezînd că-i pedepsesc, pot să voteze aventurieri politici de teapa lui Igor Dodon sau Renato Usatîi. O pedeapsă care, în final, s-ar abate ca un blestem tot pe ei şi ţară.

Despre ce-i vorba?

Vor mai fi fiind guralivi care să-mi reproşeze că am scris favorabil despre Vladimir Voronin într-o vreme, iar acum vin şi vorbesc despre valorile europene, numai că se înşeală amarnic. Şi în acea vreme scriam despre valorile europene, iar despre Voronin voi mai scrie pentru că, spre deosebire de Usatîi sau Dodon, este tipul de politician clasic predictibil, indiferent de faptul că doctrina sa poate să fie pe ne-placul altora. N-am fost niciodată comunist, darasta nu mă împiedică să observ, să constat ceea ce mulţi refuză să o facă: Voronin, în primul mandat, a avut o majoritate parlamentară cu care putea face pilaf orice – să oficializeze limba rusă, să semneze memorandumul Kozak etc., etc. N-a făcut nimic din toate acestea!

Dar să revenim la guvernanţii noştri! Uniunea Europeană, ţările europene, în particular, şi SUA oferă într-o veselie finanţări nerambursabile Republicii Moldova doar pentru a aduce ţara la un nivel de dezvoltare compatibil cu statele europene. În final, este vorba despre ridicarea nivelului de trai al moldovenilor.

Ce fac guvernaţii? În primul rînd, nu prea le spun moldovenilor de unde vin aceşti bani şi, mai ales, cîţi sînt. De ce? Oare nu pentru că cineva mai „furgăseşte” din ei? Pe mai departe, europenii şi americanii oferă bani cu nemiluita guvernării pro-europene ca să-şi subvenţioneze proprii cetăţeni în cazuri extreme, aşa cum, de exemplu, se întîmplă în cazul embargoului economic impus de Rusia ori pagubele produse fermierilor şi gospodăriilor ţărăneşti de îngheţurile sau zăpezile timpurii.

Raţional vorbind, embargoul economic şi îngheţurile sînt două fenomene care trebuia să fie predictibile pentru guvernanţi, adică trebuia să se aştepte la ele, nu să-i lase cu gura căscată de uimire. Este de tot hazul revoltător, de exemplu, cînd îl auzim pe Dorin Chirtoacă spunînd că „Primăria a fost luată prin surprindere şi pe nepregătite de zăpezile masive căzute pe 31 Decembrie”. Surprins de astfel de fenomene poţi fi şi în luna Iulie! Aşa-i şi cu guvernanţii!

Uniunea Europeană şi SUA, aşa cum spuneam, oferă asistenţă financiară Moldovei în scopurile amintite mai sus. Guvernanţii, însă, tergiversează distribuirea banilor de compensaţii pentru fermierii moldoveni invocînd cele mai stupide pretexte – se lucrează la întocmirea regulamentului, listelor, se fac evaluări asupra pagubelor etc., etc. În vremea asta, ţăranii aşteaptă cu sufletul la gură să fie ajutaţi. În timp ce gospodăriile ţărăneşti şi fermierii aşteaptă compensaţiile europene care există, la porţile ogrăzilor lor apar Usatîi sau Dodon, Cosarciuc care le îndrugă tot felul de „prostii credibile”, le mai aruncă şi vreo sută de lei peste gard şi îi fac să uite pe bieţii oameni cît bine a făcut Moldovei Uniunea Europeană şi SUA în ultimii cinci ani, iar asta datorită aceloraşi guvernanţi leneşi sau poate că rău intenţionaţi.

Mai mult decît atît, aceiaşi guvernanţi primesc fonduri serioase pentru a-i informa corect, obiectiv pe moldoveni despre binefacerile concrete făcute pentru ţară şi moldoveni de către Uniunea Europeană. Cum cheltuiesc ei aceşti bani pentru informarea cetăţenilor dacă, se vede treaba, Dodon şi Usatîi îşi fac reclamă şi propagandă politică în teritoriu mai eficient decît guvernanţii mei pro-europeni? Oare cineva fură masiv din aceşti bani? În materie de informare corectă a moldovenilor din teritoriu, coaliţia europeană de la guvernare lipseşte cu desăvîrşire. Nu există, iar acest lucru este atît de vizibil încît se observă şi de la Bruxelles! Unde-s banii destinaţi campaniei de informare a cetăţenilor şi cei destinaţi compensării agricultorilor? Au fost cumva furaţi sau se lucrează la scheme de spălare a acestora?

Problema constă în aceea că UE sau SUA, ca donatori, deşi insistă ca guvernanţii să fie mai operativi, nu le pot da ordine, nu pot mătura cu ei de pămînt, iar asta ne poate duce cu gîndul la „obrazul cel gros”. Se pare că nici nu le pasă de faptul că, într-un final, văzînd că au de-a face cu „responsabili atît de iresponsabili”, donatorii externi ar putea să spună STOP! Atunci cine o să mai dea atîtea şi atîtea finanţări nerambursabile sau împrumuturi pe termen lung şi cu dobînzi simbolice Moldovei? Uniunea Vamală? O să ne dea de o să ne iasă „drujba” pe ochi!

Cum îi pot „pedepsi” moldovenii pe actualii guvernanţi?

Pentru ca cititorii să înţeleagă corect tîlcul întrebării formulate în intertitlul de mai-sus, îi invit să observe ce se întîmplă în România, acolo unde există o Direcţie Naţională Anticorupţie care castrează într-o veselie tot ceea ce se numeşte mafie şi corupţie, începînd cu fratele preşedintelui ţării sau cu un fost prim-ministru şi terminînd cu… nu mai ştim ce pentru că băieţii lucrează. Asta înseamnă, în primul rînd, integrarea în UE!

Jocul 2 copy.jpg

Bazin, terasă şi saună în curte. Aşa arată casa de la Moscova a interlopului Usatîi

 

Ce vreau să spun prin acestea? Păi, este vorba despre o soluţie electorală pentru moldovenii care au datoria majoră de a nu cădea în capcana votării lui Dodon, Usatîi, Şelin şi Formuzal sau a comuniştilor radicali de pe diferite liste din cauză că au fost dezamăgiţi de anumite aspecte ale guvernării pro-europene. Înainte de toate, moldovenii trebuie să reţină faptul că, totuşi, sub această guvernare, au fost făcute lucruri formidabile pentru Moldova. UE şi SUA nu ar fi putut investi atît aici dacă nu exista guvernarea actuală, iar lucrurile nu se opresc aici.

În planurile UE, Moldova trebuie să devină o ţară model, de un real succes din perspectivele unei dezvoltări şi prosperităţi obţinute într-un timp relativ scurt. Asta înseamnă că tot actualii guvernanţi pot fi o garanţie, cu toate păcatele lor. După cum lesne se poate observa, singurul partid politic pro-european angajat electoral şi cu succese reale dobîndite pentru ţară în ultimii cinci ani este PLDM. Cu toate acestea, unele reforme dureroase sau alte pricini i-ar putea determina pe unii moldoveni să creadă în bazaconiile bolborosite de Dodon sau Usatîi, numai că există o soluţie extrem de simplă la toate astea.

Să presupunem că unii moldoveni nemulţumiţi ar dori să nu mai voteze, de exemplu, PLDM din diferite motive mai mult sau mai puţin justificate. În cazul dat, dacă ar dori să pedepsească PLDM, atunci trebuie să-l voteze din perspectivele europene care sînt aplicate în România, în care funcţionează faimoasa Direcţie Naţională Anticorupţie, o instituţie care va trebui să acţioneze şi în Moldova sub egida unui CNA depolitizat. Aflîndu-se sub monitorizare europeană şi fiind obligat să acţioneze în virtutea legislaţiei europene anticorupţie în vederea integrării în UE, viitorul CNA moldovenesc depolitizat nu va mai ţine cont de rangul celor aflaţi la Putere şi îi va lega în funcţie de fărădelegile săvîrşite.

Dacă moldovenii îi vor vota pe alde Usatîi sau Dodon, atunci aceste legi nu vor funcţiona niciodată, iar asta pentru că Moldova nu doar că nu va avea cum să facă parte efectiv din închipuita Uniune Vamală, ci va fi izolată de toată lumea şi condusă de clanurile mafiote şi grupările banditeşti aduse aici de unul ca Usatîi. Nu va mai exista nici o lege pentru ticăloşi, iar moldovenii vor ajunge sclavii săraci ai tuturor bandiţilor.

Acum înţelegeţi de ce trebuie să-i votăm pe politicienii moldoveni pro-europeni, chiar dacă i-au nemulţumit pe unii?