JO 2018: Absenta sportivilor rusi va cauza ''grave prejudicii'' miscarii olimpice (oficial rus)

Interzicerea sportivilor ruși de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang 2018 ar cauza "grave prejudicii'' mișcării olimpice, a avertizat Marți purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Nu vrem să evocăm cel mai rău scenariu, adică lipsa selecționatei noastre la Jocurile Olimpice, pentru că, desigur, acest lucru ar provoca prejudicii grave mișcării olimpice", a declarat Peskov. El a reacționat astfel la un articol publicat de ziarul american New York Times, care a afirmat, citînd surse anonime, că CIO se gîndește să nu fie intonat imnul național al Rusiei sau să fie respinși sportivii ruși de la ceremonia de deschide a JO de Iarnă în contextul scandalului de dopaj instituționalizat în sportul din Rusia.

"Responsabilii noștri pe probleme de sport sunt în contact permanent cu oficialii CIO. Sperăm că dialogul va continua și că toate probleme vor fi rezolvate'', a spus Peskov.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) va lua o decizie cu privire la participarea sportivilor ruși la JO de Iarnă 2018 de la PyeongChang în Decembrie, în condițiile în care audierile sunt în desfășurare pe marginea sistemului de dopaj instituționalizat în sportul din această țară. Ancheta CIO și numeroasele audieri ar trebui să fie finalizate la sfîrșitul lunii Noiembrie, ceea ce va permite Mișcării Olimpice să ia o decizie în Decembrie, au decis participanții la al șaselea Summit olimpic, care a avut loc la Lausanne, în Octombrie, prezidat de Thomas Bach.

Cu patru luni înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018 (9-25 Februarie), Comitetul Internațional Olimpic încearcă că stabilească în ce condiții ar putea participa sportivii ruși, în ciuda scandalului de dopaj care îi afectează. CIO a înființat două comisii însărcinate cu anchetarea cît mai precisă a acuzațiilor referitoare la JO 2014. Rapoartele celor două comisii urmează să servească drept bază pentru stabilirea de către CIO a eventualelor sancțiuni împotriva Rusiei. La jumătatea lunii Septembrie 2017, la Lima, în plină sesiune a CIO, 17 organizații naționale antidoping, în frunte cu cele din SUA, Marea Britanie și Franța, cărora li s-au alăturat și altele ulterior, au cerut excluderea Comitetului olimpic rus de la JO 2018. (AGERPRES)