JO-2016: VLADIMIR LETNICOV A RATAT CALIFICARILE LA PROBA DE TRIPLU SALT

Atletul din Republica Moldova, Vladimir Letnicov, a ratat calificările la proba de triplu salt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.

Luni, 15 august, la Rio de Janeiro a avut loc proba triplu salt. Atletul din Republica Moldova, Letnicov Vladimir, a concurat în grupa B.

Sportivul nostru a încheiat calificările cu rezultatul de 15 m 29 cm. Asta în timp ce normativul olimpic a fost de 16 m 95 cm.

În total, sportivul a avut trei încercări. Prima și a treia încercări au fost ratate. Unica săritura reușită a fost de 15 m 29 cm.

Conform clasamentului general, Vladimir Letnicov a încheiat calificările pe locul 38 din 48 de concurenți înscriși la probă.

Pe primele trei locuri s-au clasat americanul Taylor Christian (17,24 m), pe locul doi chinezul Dong Bin (17,10 m), iar pe locul trei Claye Will (17,05 m).

 

Delegația SUA, lider în ierarhia pe medalii

Delegația Statelor Unite conduce detașat în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, luni, după a zecea zi de finale, în timp ce România a coborît pe locul al 35-lea.

Americanii au cucerit la Rio 26 de medalii de aur, 23 de argint și 26 de bronz, locul doi fiind ocupat de Marea Britanie (16-17-8), în timp ce China se află pe treapta a treia a podiumului (15-14-17).

România are pînă acum patru medalii cucerite la Rio, aurul echipei feminine de spadă, argintul obținute de tenismenii Florin Mergea și Horia Tecău la dublu masculin, bronzul luat de Gabriel Sîncrăian la haltere (cat. 85 kg) și cel cucerit de canotoarele de la 8+1.

Nu mai puțin de 71 de țări au cîștigat cel puțin o medalie la Rio.

 

Judoka egiptean care a refuzat să dea mîna cu un israelian a fost trimis acasă

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că judoka egiptean Islam El Shehaby, care a refuzat să dea mîna cu adversarul său israelian, a fost exclus de la Jocurile Olimpice de vară ediția 2016.

Decizia de a-l trimite acasă pe El Sharaby a fost luată chiar de către conducerea delegației egiptene, după meciul pierdut vineri în fața israelianului Or Sasson.

Sportivul egiptean a recunoscut că nu a vrut să dea mîna cu un israelian și, în conformitate cu regulamentul din judo, nu este obligat să facă acest lucru, însă CIO l-a contrazis, subliniind că El Sharaby a încălcat regulile fair-play-ului, precum și spiritul Jocurilor Olimpice prin comportamentul său.

"Comisia de Disciplină consideră că un astfel de comportament este contrar regulilor de fair-play și spiritului de prietenie întruchipat în valorile olimpice", explică CIO într-un comunicat.

Nu este pentru prima oară cînd un sportiv dintr-o țară arabă sau din Iran are o astfel de reacție față de un adversar israelian. În 2004, la JO de la Atena, campionul mondial iranian Arash Mirasmaeili a refuzat să-l înfrunte pe judoka israelian judoka Ehud Vaks, fiind la rîndul lui trimis acasă.

 

Rusoaica Iulia Stepanova se teme pentru viața ei

Atleta rusă Iulia Stepanova, aflată la originea dezvăluirilor de dopaj din atletismul rus, a precizat, luni, că se teme pentru viața sa după piratarea contului său în sistemul informatic al Agenției mondiale antidopaj (AMA-WADA), informează AFP.

Alergătoarea de 800 m trăiește într-o localitate necunoscută în Statele Unite alături de soțul ei, fost controlor al agenției ruse antidopaj, după ce a dezvăluit sistemul de dopaj organizat din țara sa. Mărturiile lor au inițiat un proces de anchetă care a condus la suspendarea federației ruse de atletism.

"Dacă ni se întîmplă ceva, lumea trebuie să știe că nu va fi un accident", a declarat Stepanova presei internaționale în cadrul unei conferințe de presă prin telefon. În urmă cu șase luni, doi foști responsabili ai agenției ruse antidopaj (RUSADA) au avut un sfîrșit brutal.

Stepanova, suspendată doi ani pentru anomalii în pașaportul său biologic între 2011 și 2013, a fost declarată eligibilă pentru Jocurile Olimpice de la Rio de către Federația Internațională de Atletism (IAAF) în virtutea statutului său de dezvăluitor. Dar ea nu a fost acceptată de Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

"Sînt sigură că sînt mulți sportivi care iau parte la Jocurile Olimpice și care au utilizat în pregătirea lor produse ce pot îmbunătăți performanța. Dopajul nu este o problemă doar în Rusia", a subliniat ea.

Stepanova a criticat, totodată, poziția CIO, care a decis ca fiecare federație internațională să decidă excluderea sportivilor dopați, refuzînd în același timp să radieze toți sportivii ruși.

Surse: agora.md, agerpres.ro