JO 2016: SUA, IN CONTINUARE PE PRIMUL LOC IN CLASAMENTUL PE MEDALII

Statele Unite ale Americii se află în continuare pe primul loc în clasamentul pe medalii la jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, la finalul zilei de luni, a treia care a programat finale. Delegația SUA a cucerit 19 medalii pînă acum (cele mai multe), dintre care 5 de aur, 7 de argint și 7 de bronz, fiind urmată de China (5-3-5) și Australia (4-0-3) etc.

 

Phelps, "trist" și "enervat" de cazuri de dopaj

Înotătorul american Michael Phelps, omul cu 19 medalii olimpice de aur, a regretat, luni, că sportivi depistați pozitiv și suspendați pentru dopaj pot participa la Jocurile Olimpice, așa cum sînt cazurile rusoaicei Iulia Efimova și chinezului Sun Yang, informează AFP.

"Este trist că în zilele noastre există oameni depistați pozitiv, chiar de două ori, care au totuși ocazia să înoate la Jocurile Olimpice", a declarat americanul, făcînd referință la cazul rusoaicei Efimova, medaliată cu argint în proba de 100 m bras, luni, în timp ce în urmă cu patru zile era exclusă de la Jocurile de la Rio.

"Este contrar acestui sport și menit să mă enerveze. Acest lucru îmi frînge inima și mi-aș dori ca cineva să facă ceva în legătură cu acest subiect", a adăugat Phelps după ce s-a calificat în finala probei de 200 m fluture.

Efimova, fluierată la prezentarea sportivilor, a fost învinsă în lupta pentru medalia de aur de către americanca Lilly King, care a criticat-o înainte de cursă.

"Vom vedea, probabil, mulți oameni spunînd ceea ce gîndesc despre dopaj", a apreciat Phelps, venind în sprijinul tinerei sale compatrioate.

Suspendată 16 luni pentru un test pozitiv cu un steroid în 2014, Iulia Efimova a fost depistată din nou pozitiv în luna martie, de data aceasta cu meldonium, un produs la modă în sportul din Rusia, dar interzis. Suspendarea sa a fost însă ridicată și ea a fost absolvită de vină.

În cursul lunii iulie, ea a fost privată într-o primă fază de JO 2016 ca urmare a dezvăluirilor din raportul McLaren privind sistemul de dopaj de stat din Rusia, dar această sancțiune a fost ridicată chiar înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Rio.

 

CIO cere respect între sportive

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a lansat un apel la respect între sportivi după declanșarea unei polemici în special între înotătorii care au fost suspectați de dopaj și ceilalți.

''Noi vrem să încurajăm libertatea de expresie, dar, pe de altă parte, la Olimpiadă trebuie respectați ceilalți și respectat dreptul altora de a participa la competițiile sportive'', a subliniat Mark Adams, purtător de cuvînt al CIO.

Înotătorul australian Mack Horton, medaliat cu aur la 400 m liber, a generat scandal la JO după ce a spus că nu are respect pentru cei dopați, făcînd referire la chinezul Sun Yang, dublu campion mondial la această probă, suspendat trei luni după ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping în 2014 și care, la Rio, a luat startul în proba de 200 metri liber.

Și înotătoarea rusă Iulia Efimova, acuzată în mai multe rînduri că s-ar fi dopat, a fost ținta criticilor adversarelor sale și fluierată de public înainte de a lua startul la proba de 100 m liber.

 

Bolt și-a etalat calitățile de dansator de samba

Sprinterul jamaican Usain Bolt, starul mondial al atletismului, a oferit o inedită demonstrație de samba, în compania unor dansatoare locale, cu ocazia conferinței de presă pe care a susținut-o luni la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Sosit de mai multe zile în orașul gazdă al Jocurilor Olimpice, Bolt s-a prezentat, alături de mai mulți compatrioți ai săi, în fața a aproximativ 700 de ziariști din întreaga lume, care s-au reunit cu această ocazie pentru a-i pune întrebări campionului jamaican, într-o atmosferă mai mult decît relaxată.

În timp ce unii dintre reprezentanții presei rămîn în continuare convinși că Bolt nu va putea concura la JO 2016, multiplul campion olimpic a ținut să-și etaleze jocul de picioare, efectuînd cîteva mișcări de samba alături de mai multe frumuseți locale.

Înaintea acestui dans inedit, Usain Bolt s-a referit la așteptările sale legate de Jocurile de la Rio, recunoscînd că unul dintre obiectivele sale, pe lîngă păstrarea titlurilor olimpice la 100 m, 200 m și 4x100 m liber, este stabilirea unui nou record mondial în proba de 200 m.

"Îmi doresc foarte, foarte mult să stabilesc un nou record la 200 m. Mi-am dorit mereu să alerg sub 19 secunde pe această distanță. Cred că va fi ceva mai greu, pentru că am lipsit de la selecții și am avut doar cîteva săptămîni de pregătire în ultima parte a sezonului. Însă nu se știe niciodată", a spus sprinterul jamaican cu această ocazie.

 

Organizatorii au înlocuit steagurile Chinei cu stema incorectă

Comitetul brazilian de organizare a Jocurilor Olimpice 2016 a înlocuit drapelele Chinei cu stema incorectă după ce telespectatorii chinezi care au urmărit ceremoniile de premiere s-au plîns că stelele mici sînt poziționate greșit pe steag, în jurul stelei mari.

Compania braziliană care produce steagurile utilizate la JO 2016 a corectat greșeală și va livra în scurt timp drapele chineze cu stelele plasate corect.

Steagurile cu stema incorectă au fost arborate la ceremoniile de premiere de la tir și înot, unde sportivii chinezi s-au aflat pe podiumul olimpic. Cele patru stele mici erau paralele în dreapta stelei mari, în timp ce stema corectă are cele 4 stele mici plasate pe un semicerc în dreapta stelei mari.

China participă la Rio cu o delegație de 416 sportivi care sînt înscriși la 210 probe din 26 discipline sportive. Marea națiune asiatică ocupă locul 2 în clasamentul pe medalii, după SUA, cu 5 medalii de aur, 3 de argint și 5 de bronz.

Sursa: Agerpres