JO 2016: SANTIAGO LANGE, CEL MAI VIRSTNIC CAMPION DE LA RIO

Argentinianul Santiago Lange, 54 de ani, cel mai vîrstnic campion olimpic de la Rio, la yachting, a fost diagnosticat anul trecut cu cancer pulmonar, scrie Reuters.

Santiago Lange și Cecilia Carranza Saroli au devenit marți campioni olimpici la catamaran Nacra 17. Lange, la a șaptea Olimpiadă din cariera sa, a devenit unul dintre cei mai vîrstnici medaliați olimpici la yachting, fiind totodată cel mai vîrstnic concurent la această disciplină la Rio.

Performanța lui Lange este cu atît mai impresionantă, cu cît sportivul a fost diagnosticat anul trecut cu cancer și i-a fost extirpată o jumătate de plămîn.

Lange reușește să o inspire pe coechipiera sa, Cecilia Carranza Saroli. "De fiecare dată cînd îl aud pe Santi vorbind sînt emoționată, transmite valorile efortului și perseverenței", a spus Carranza.

Altă poveste impresionantă de la Rio este a neozeelandezului Mahe Drysdale, care, la 37 de ani, este supranumit "bunicul" în lumea canotajului. În ciuda poreclei, el a cîștigat medalia de aur în proba de schif masculin, trecînd peste accidentările și artrita cu care s-a confruntat.

"Vedem, mai ales în sporturile de anduranță, concurenți mai în vîrstă impunîndu-se mult mai des ca în trecut, a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvînt al CIO. Asta e formidabil. E un lucru ce trebuie salutat. Ne face pe toți să sperăm".

Cel mai vîrstnic sportiv medaliat în ultimele decenii a fost călărețul canadian Ian Millar, care a obținut argintul în 2008, cînd avea 61 de ani.

Cel mai vîrstnic sportiv de la Jocurile 2016 este Julie Brougham, 62 de ani, reprezentînd Noua Zeelandă la echitație, iar cel mai tînăr este Gaurika Singh, 13, o înotătoare din Nepal.

Concurenții mai vîrstnici sînt reprezentați mai ales la echitație, tir cu arcul, tir și scrimă, sporturi care cer multă anduranță și concentrare mentală.

Sursa: agerpres.ro