JO 2016: A 19-A MEDALIE OLIMPICA DE AUR PENTRU PHELPS

Înotătorul american Michael Phelps, cel mai titrat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice, și-a trecut în palmares a 23-a medalie olimpică și a 19-a de aur, după ce a reușit să cîștige proba de 4x100 m liber din cadrul JO 2016, alături de ștafeta Statelor Unite, duminică la Rio de Janeiro.

Phelps a înotat în al doilea schimb și a fost cronometrat în 47sec.12/100, contribuind la victoria echipei americane, cu timpul total 3min.09sec.92/100.

Medaliile de argint și bronz au revenit reprezentanților Franței, respectiv Australiei.

În vîrstă de 31 ani, Michael Phelps va mai concura la Olimpiada de la Rio de Janeiro în probele individuale de 100 m și 200 m fluture, precum și în cea de 200 m mixt, putîndu-și îmbunătăți astfel impresionantul palmares.

Americanul, triplu campion olimpic atît la 100 m fluture cît și la 200 m mixt, speră să devină, la Rio, al treilea sportiv din istorie care cîștigă aurul în aceeași probă la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, pentru a se alătura astfel atleților Car Lewis (lungime) și Al Oerter (disc).

 

Durant, cel mai bine plătit sportiv de la actuala Olimpidă

Kevin Durant, starul selecționatei masculine de baschet a Statelor Unite, campioana olimpică en titre, este cel mai bine plătit dintre cei 10.500 de sportivi participanți la cea de-a XXXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, care are loc la Rio de Janeiro.

Durant, care a semnat recent un contract pe două sezoane cu echipa Golden State Warrios, a realizat venituri de 56,2 milioane dolari pe an, cea mai mare parte a acestei sume provenind însă din contractele publicitare pe care le-a semnat, precizează revista Forbes.

Baschetbalistul american este urmat tenismanul sîrb Novak Djokovic, actualul număr unu mondial, care a încasat 55,8 milioane dolari în ultimul an. De menționat că Djokovic a fost eliminat surprinzător în primul tur al probei de simplu a turneului olimpic de la Rio, de argentinianul Juan Martin del Porto.

Podiumul celor mai bine plătiți sportivi de la JO 2016 este completat de starul fotbalului brazilian, Neymar Jr, cu un total 37,5 milioane dolari pe an, la egalitate cu jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal.

În topul celor mai bine plătiți sportivi de la Olimpiada braziliană se mai află tenismanul japonez Kei Nishikori (33,5 milioane dolari), atletul jamaican Usain Bolt (32,5 milioane), baschetbalistul american Carmelo Anthony (30,9 milioane) și jucătoarea americană de tenis Serena Williams (28,9 milioane).

 

Organizatorii trebuie să înlocuiască steagurile Chinei

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro trebuie să înlocuiască steagurile Chinei arborate la ceremoniile de conferire a medaliilor după ce au fost reclamate anumite neconcordanțe, scrie Reuters.

Media chineză a informat că stelele de pe steagurile arborate la ceremoniile de premiere de la înot și tir erau incorect poziționate.

''Toate steagurile folosite la Rio au fost aprobate de Comitetele Naționale Olimpice. Vom găsi, împreună cu delegația chineză, o rezolvare la această problemă'', a declarat un purtător de cuvînt al Comitetului de organizare.

Pe rețelele de socializare din China, internauții au strigat "complot" împotriva țării care a ocupat locul secund în clasamentul pe medalii la Londra în 2012, taxîndu-i pe organizatorii "celor mai slabe" Jocuri din istorie.

Drapelul chinezesc este compus dintr-o stea mare, reprezentînd Partidul Comunist, avînd la dreapta sa patru stele mici dispuse în jurul celei mari. Dar cele patru stele mici de pe drapelele de la ceremoniile de acordare a medaliilor la JO, inclusiv cel arborat de scrimerul Lei Sheng la ceremonia de deschidere de vineri, sînt poziționate în partea de sus.

Consulatul general al Chinei din Rio a precizat, luni, pe rețelele de socializare că s-a plîns oficial pe lîngă Comitetul de organizare.

La rîndul lor, organizatorii și-au cerut scuze și au luat contact cu fabricantul pentru a îndrepta greșeala, negînd în trecere că firma în cauză ar fi una chineză.

China a cîștigat deja 6 medalii la JO de la Rio.

Sursa: Agerpres