Jihadisti afiliati ISIS au decapitat zeci de oameni

Zeci de oameni au fost decapitați în cea mai nordică provincie din Mozambic, Cabo Delgado, într-o serie de atacuri care au început pe 31 Octombrie și au durat cîteva zile, a declarat un martor ocular pentru CNN, confirmînd rapoartele anterioare ale presei de stat.

Un rezident care a scăpat de atacul din districtul Muidumbe a declarat pentru CNN că știe personal cel puțin cinci dintre persoanele ucise, spunînd că insurgenții au tăiat capul victimelor înainte de a le lăsa să putrezească în șanțuri și pe marginea drumurilor.

Localnicul, care a refuzat să-și dea numele de teama unor represalii, a spus că mama sa se numără printre cei care au încercat să se întoarcă la Muidumbe după ce a reușit să scape, dar a fugit din nou cînd și-a dat seama că insurgenții încă ocupau orașul. „Au găsit mai multe cadavre fără viață”, a spus el, adăugînd: „Încă mai văd fum. Încă mai ard case”.

Un preot local a declarat pentru CNN că familii întregi au fost ucise, citînd relatări ale rudelor și ale altor persoane care au fugit din zonă. Toată lumea părăsise satul de frica morții, a adăugat el.

Luni, Poliția din Mozambic a anunțat mass-media de stat că peste 50 de persoane au fost decapitate pe un teren de fotbal în timpul atacurilor. Presa de stat a mai raportat că militanții au răpit femei și copii.

O sursă de securitate care operează în Mozambic a declarat pentru CNN că decapitările sunt probabil o represiune pentru o operațiune guvernamentală anterioară împotriva insurgenților. Observatorii umanitari spun că tactica brutală se întîmplă cu o frecvență tot mai mare.

Știrile despre atacul insurgenților, unul dintre cele mai grave raportate în ultimii trei ani, au atras condamnarea internațională. Liderul statului vecin Zimbabwe, Președintele Emmerson Mnangagwa, a scris pe Twitter „Aceste acte de barbarie trebuie eliminate oriunde s-ar găsi”, adăugînd că „Zimbabwe este gata să ajute în orice mod posibil”.

Secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a scris pe Twitter: „Marea Britanie este îngrozită de rapoartele despre decapitarea a zeci de civili din provincia Cabo Delgado. Aceasta face parte dintr-un model de escaladare a atacurilor în Nord-Estul Mozambicului. Rămînem în contact strîns cu autoritățile mozambicane pentru a aborda cauzele profunde ale conflictului.”

Și Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter: „În Mozambic, peste 50 de persoane au fost decapitate, femeile au fost răpite, satele au fost jefuite și apoi incendiate. Barbarii au deturnat o religie de pace pentru a semăna teroarea: terorismul islamist este o amenințare internațională care solicită un răspuns internațional”.

Aliniată cu ISIS, insurgența a întreprins atacuri din ce în ce mai sofisticate în ultimele luni, depășind părți mari din Nordul îndepărtat al regiunii Cabo Delgado. 

Guvernul din Mozambic neagă atacul jihadiștilor

Guvernul din Mozambic a negat rapoartele despre decapitarea în masă a islamiștilor militanți din provincia nordică Cabo Delgado, potrivit BBC.

Guvernatorul provinciei, Valige Tauabo, a declarat că nu au existat crime recente în nici un district al provinciei, contrar rapoartelor.

El a adăugat că ultimele crime comise de insurgenții islamiști au avut loc la 6 Aprilie.

Guvernatorul Tauabo a spus că au existat doar „incursiuni ale răufăcătorilor” care erau urmăriți de militari.

El a adăugat că Guvernul este îngrijorat de răspîndirea violenței armate în Cabo Delgado.