JAPONIA CONSIDERĂ BENEFICĂ PENTRU ECONOMIA MOLDOVEI ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Cea de-a treia putere economică mondială, Japonia, susţine aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de locuitori.  În cadrul unei întrevederi cu Prim-ministrul Iurie Leancă, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova cu sediul la Kiev, Toichi Sakata, a declarat că aderarea la Uniunea Europeană este benefică pentru economia ţării noastre, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Diplomatul nipon şi-a luat angajamentul să încurajeze grupurile de afaceri japoneze de la Kiev să vină cu proiecte investiţionale în Republica Moldova, ca să se dezvolte astfel legăturile comerciale şi economice. Ambasadorul Sakata a menţionat interesul pentru consolidarea cooperării dintre organizaţia regională pentru democraţie şi dezvoltare economică GUAM, din care face parte R. Moldova, şi Japonia.

Prim-ministrul Iurie Leancă a mulţumit Guvernului nipon pentru asistenţa tehnică şi financiară substanţială acordată ţării noastre în ultimii ani. În special, şeful Executivului a apreciat intenţia Guvernului Japoniei de a finanţa două proiecte în valoare de 67 milioane de euro pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi folosirea energiei din biomasă. Premierul şi-a mai exprimat convingerea că dialogul politic dintre cele două ţări se va intensifica prin vizite la nivel de şefi de Guvern, dar şi prin deschiderea unei misiuni diplomatice a ţării noastre la Tokyo. ”Un dialog politic mai intensiv dintre ţările noastre va crea oportunităţi pentru atragerea investiţiilor nipone în Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă.