JAPONIA ALOCA 400 DE MII DE DOLARI PENTRU ECHIPAMENTUL DE DIGITALIZARE AL BNRM

Guvernul Japoniei a alocat un grant în valoare de 400 de mii dolari pentru îmbunătățirea echipamentului de digitalizare al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Acordul de grant a fost semnat astăzi, 14 iulie, de ministrul educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, și directorul general al Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) pentru Europa și Orientul Mijlociu, Takema Sakamoto.

Urmare a semnării acordului de grant, Guvernul Japoniei acordă sprijin financiar pentru procurarea a patru scanere, trei stații de lucru adiacente scanerelor și un server de mare capacitate.

Ministrul a mulțumit Guvernului Japoniei pentru suportul constant oferit Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării. „Pandemia COVID-19 a demonstrat necesitatea digitalizării colecțiilor Bibliotecii Naționale pentru a oferi accesul utilizatorilor în regim online. Proiectul de îmbunătățire a echipamentelor de digitizare din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova va contribui la digitalizarea și prezervarea resurselor istorice, culturale și de interes general ale țării noastre disponibile în Biblioteca Națională și în instituțiile partenere”, a declarat Igor Șarov.

Directorul general JICA, Takema Sakamoto, și-a exprimat disponibilitatea continuării relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. „Tratatul va crea oportunități pentru dezvoltarea contactelor inter-umane prin oferirea accesului la tehnologiile informaționale performante în domeniul digitalizării fondului de carte”, a declarat Takema Sakamoto, citat într-un comunicat de presă al MECC.

Sursa: IPN