”Jaful secolului” la Bruxelles: Procurorii cer ani grei de inchisoare pentru unul dintre autori

Procurorii din Bruxelles au cerut Miercuri opt ani de închisoare pentru un francez acuzat că ar fi unul dintre autorii şi organizatorii unui spectaculos jaf de diamante şi metale preţioase în 2013 pe pista aeroportului din Capitala belgiană, relatează AFP, potrivit agerpres. Marc Bertoldi, originar din Metz, considerat de Justiţie un mare infractor, neagă că ar fi participat la lovitura supranumită „jaful secolului” de media belgiene.

Pe 18 Februarie 2013, în jurul orei 20.00, în timpul unui jaf fulger comis în mai puţin de şase minute de opt oameni înarmaţi şi mascaţi, 120 de colete au fost sustrase din cala unui avion care pleca spre New York şi care decolase de la Zurich (Elveţia). Aduse de mai multe societăţi de transport securizat, printre care şi Brink’s, aceste colete conţineau în principal diamante, dar şi aur şi alte metale preţioase. Prada totală a fost estimată la aproape 38 de milioane de euro.

Miercuri, în faţa Tribunalului corecţional din Bruxelles, Marc Bertoldi a recunoscut că a primit diamante sustrase în acest jaf armat în valoarea de 7 milioane de euro, respectiv aproximativ o cincime din pradă. Însă fostul condamnat cu un cazier bogat, printre altele pentru furturi şi sechestrare, a dat asigurări că nu-i cunoaşte pe autorii jafului.

„Nu am nici o idee”, „nu ştiu”, „nu îmi mai amintesc”, au fost răspunsurile pe care le-a dat cel mai des atunci cînd a fost întrebat despre numeroasele contacte telefonice pe care le-a avut cu puţin înainte de comiterea faptelor cu unul dintre presupusele „creiere” ale jafului, Houssein Bajjadi din Bruxelles.

Acesta nu a fost judecat Miercuri. Bajjadi se numără printre cei circa 20 de acuzaţi care urmează să compară în Apel, în Decembrie potrivit unui avocat, după un prim proces care s-a soldat cu o achitare generală, din lipsă de probe, în 2018.

Cazul lui Marc Bertoldi a fost disjuns la cererea avocatului său, întrucît el era încarcerat în Franţa într-un alt dosar şi nu a putut fi transferat.

„Nu cred în versiunea sa conform căreia el a venit numai pentru tăinuirea diamantelor”, a afirmat Miercuri reprezentanta Parchetului pentru a justifica sentinţa cerută. Descriind o operaţiune „minuţios pregătită”, ea a spus că nu poate concepe că Marc Bertoldi a fost solicitat de un „contact” abia la începutul lui Februarie, aşa cum a afirmat.

Acuzatul a fost arestat în Mai 2013, în Franţa. Ancheta care a durat doi ani a avut ramificaţii în Elveţia şi Maroc, unde francezul era stabilit la momentul respectiv. Procesul urmează să continue pe 7 Iunie cu pledoaria apărării, înainte ca completul de judecători să delibereze.

Dintre părţile civile, societatea Brink’s şi-a estimat prejudiciul la circa 30 de milioane de dolari (26,8 milioane de euro).