JACEK PROTASIEWICZ: ”R. MOLDOVA ESTE BINEVENITĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ!”

Comunicat de presă

Prim-ministrul desemnat Vlad Filat a susținut, astăzi, 20 Aprilie, o conferință de presă comună cu vicepreşedintele Parlamentului European, Jacek Protasiewicz şi Monica Macovei, co-preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu R. Moldova

Înainte de conferinţa de presă, oficialii au avut o întrevedere la care a participat şi vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici.

Prim-ministrul desemnat a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că în timpul întrevederii au fost discutate relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Vlad Filat a menționat că vizita oficialilor de la Bruxelles este importantă pentru parcursul european al Republicii Moldova.

”Această vizită reprezintă un semnal de solidaritate și sprijin al Uniunii Europene pentru Republica Moldova și demonstrează că relațiile noastre bilaterale sunt o prioritate pentru autoritățile de la Bruxelles, iar asta ne responsabilizează și mai mult. În cadrul discuțiilor, am constatat importanța anului 2013 pentru țara noastră în vederea perspectivei europene și semnării, în Noiembrie curent, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul Summitului de la Vilnius”, a spus Vlad Filat, dînd asigurări că Republica Moldova va întreprinde toate măsurile pentru a continua parcursul european.

La rîndul său, vicepreşedintele Parlamentului European a subliniat importanța relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Jacek Protasiewicz a menționat că UE va continua să susțină țara noastră pe calea integrării europene.

”Republica Moldova este binevenită în Uniunea Europeană. Împreună putem obține mai mult. Anul 2013 este crucial pentru a aduce mai aproape Republica Moldova de Uniunea Europeană. Avem nevoie de un partener european în Republica Moldova. Iată de ce am venit la Chișinău! Parlamentul European este îngrijorat de criza politică de la Chișinău. Astfel de crize se întîmplă în orice țară, însă important este să fie identificată calea de ieșire din această criză și să ne unim forțele pentru un scop comun, care în acest caz este integrarea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat oficialul.

De asemenea, vicepreşedintele Parlamentului European a declarat că prim-ministrul desemnat Vlad Filat este cunoscut la Bruxelles drept un politician pro-european.

”Vlad Filat este o personalitate notorie și este sesizat de către autoritățile de la Bruxelles drept un partener credibil. Am venit la Chișinău pentru a asculta partenerii politici și pentru a-i încuraja. Toți cei care și-au asumat angajamentul față de destinul european al Republicii Moldova trebuie să fie uniți, să coopereze și să sprijine parcursul susținut de Guvern în frunte cu Vlad Filat”, a opinat Jacek Protasiewicz.

Monica Macovei, co-preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova a menționat că țara noastră este pe un drum al integrării europene foarte bun.

”Nu putem accepta ca acest parcurs să înceteze. Ne pasă de ceea ce se întîmplă la Chișinău și vrem să susținem formarea unui nou Guvern. Toată lumea trebuie să muncească pentru ca, în Noiembrie 2013, la Vilnius, Uniunea Europeană să-și dea acordul pentru liberalizarea vizelor, pentru Acordul de Asociere cu Republica Moldova și pentru Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Pentru ca aceste acorduri să fie semnate, trebuie să existe un Guvern pro-european”, a afirmat Monica Macovei.

În aceiași ordine de idei, Monica Macovei a spus că Parlamentul European și Comisa Europeană urmărește cu atenție tot ce se întîmplă la Chișinău. Oficialul a subliniat că pentru a rezolva criza politică de la Chișnău și pentru a continua parcursul european al țării noastre, partidele politice ar trebui să pună interesele țării pe primul loc, iar semnarea, la Vilnius, a Acordului de Asociere este o șansă pe care Republica Moldova nu ar trebui să o rateze.

”Aceasta înseamnă că e foarte posibil ca, în 2014, toți cetățenii Republicii Moldova care se află oriunde în lume vor călători fără vize în Uniunea Europeană, că bunurile produse vor intra pe piața europeană fără taxe, că fermierii vor beneficia de fonduri de susținere și dezvoltare. Toate acestea înseamnă bunăstare și libera circulație”, a spus Monica Macovei.

Oficialul a mai menționat necesitatea continuării reformei sistemului judecătoresc, a instituțiilor anti-corupție, pentru ca, în Noiembrie 2013, Republica Moldova să semneze fără restanțe cele trei acorduri.

”În ceea ce ține de sistemul judecătoresc, nici Uniunea Europeană și nici cetățenii Republicii Moldova nu vor face nici un rabat. Sperăm că foarte curînd vom avea un acord al Alianței, o guvernare pro-europeană, iar la Vilnius, în Noiembrie curent, Republica Moldova să ceară cu fruntea ridicată cu mîndrie în fața statelor membre ale Uniunii Europene, semnarea acestor acorduri”, a conchis Monica Macovei.

Biroul comunicare și relații cu presa