IVAN CEL GROAZNIC PENTRU ANGLIA!

Și-a îndeplinit visul din copilărie: ”Din 1998 visam la un gol pentru finală!”

Croația s-a calificat pentru prima dată în finala unui Campionat Mondial, după 2-1 cu Anglia. Croații vor întîlni duminică Franța, de la ora 18:00.

Ivan Perišic, omul meciului, era la precedenta semifinală jucată de croați doar un mic suporter: ”Nu am fost niciodată atît de rezistenți. Ne-am dovedit caracterul, revenind iar după ce-am fost conduși”.

A ratat un singur meci în campionatul trecut la Inter, din cauza unei accidentări la umăr. A jucat 90 de minute în thrillerul cu Lazio care i-a adus dramatic calificarea în grupele Ligii, revenind pe Olimpico, în ultima etapă, dintr-o situație la fel de critică precum cea de la Moscova. Bătălia cu Anglia a fost al treilea joc ca integralist la acest Mondial pentru Perišic, primul de 120 de minute și probabil cel mai bun al său la naționala Croației.

 

Au revenit a treia oară

Deloc întîmplător Ivan, cel groaznic pentru Albion, a fost MVP-ul semifinalei de pe Lujniki. A egalat, punînd capul în gheata lui Walker, a lovit bara (a doua la turneul din Rusia!) și a oferit assistul de 2-1 lui Mandžukic. Un meci complet, fără greșeală! "Acum 20 de ani, la prima semifinală a istoriei noastre, eram la Omis, orașul meu, și-mi susțineam naționala îmbrăcat în tricoul cu pătrățele. Doar puteam visa la noaptea asta, să dau un gol care să ne califice în finală. Am început lent și ne-a fost foarte greu. Puteți să vă imaginați ce înseamnă pentru o țară mică precum Croația să joci într-o semifinală de Mondial? Am dovedit caracter, revenind a treia oară după ce-am fost în dezavantaj. Niciodată n-am fost atît de rezistenți", explică mijlocașul de 29 de ani.

 

"Nu este un miracol"

Despre rezistența ieșită din comun poate vorbi și Mandžukici, celălalt erou contra Angliei. Lovit în genunchi de Pickford, Mario a fost un Robocop pe gazon. Indestructibil, inepuizabil, la fel ca la Juventus. A doborît și un fotograf de bucurie după golul victorios: "Este incredibil, nu cred că realizăm ce ni s-a întîmplat. Nu este deloc un miracol. Am reușit ceea ce doar marii fotbaliști sînt în stare. Am jucat cu inima și toți ne susțin".

 

3 jucători au reușit să dea un gol, o pasă decisivă și au nimerit o bară într-o semifinală la CM: cehul Kadraba (1962), neamțul Littbarski (1982) și Perišici, miercuri

4 goluri a marcat Perišic la Mondiale. Doar Suker îl întrece în topul reușitelor în naționala croată la CM

2 echipe au jucat finală de CM venind după baraj în preliminarii. Germania a fost prima, în 2002, calificată în play-off cu Ucraina. A luat și titlul

2 țări cu populații mici au ajuns să aibă echipă finalistă la Mondiale. Uruguay, 3,5 milioane de locuitori, dublă campioană, și Croația, 4,1 milioane. Cam cîți fotbaliști legitimați are Anglia

Sursa: gsp.ro