Iurie Luncasu, om de incredere al lui Plahotniuc, s-a impuscat mortal in cap

Omul de afaceri Iurie Luncașu s-a împușcat în seara zilei de 17 August. Potrivit presei locale, care face referire la surse din cadrul Poliției sectorului Buiucani, Chișinău, pe 17 August 2019, la ora 20:07, la Unitatea de Gardă a venit o înștiințarea de la Serviciul 112 precum că pe drumul R-6 (Ialoveni-Durlești) se află o persoană împușcată în regiunea capului. Potrivit declarațiilor celui care a sunat la Serviciul 112, Iurie Luncașu s-a împușcat din arma personală și a decedat pe loc în urma leziunilor căpătate.

Boris Babin, persoana care a sunat la Poliție, a declarat că este șoferul lui Luncașu și pe 17 August, aproximativ la ora 19:00, a fost contactat telefonic de șeful său care i-a cerut să vină la el acasă, urmînd să se deplaseze într-o direcție necunoscută.

Șoferul a mers cu automobilul de serviciu la casa lui Iurie Luncașu, de unde l-a luat și s-au îndreptat spre șoseaua R-6, Ialoveni-Durlești. La un moment dat, Iurie Luncașu i-a cerut șoferului să oprească automobilul în cîmp și a scris o scrisoare cu următorul conținut: ,,Căsuță albă am cumpărat-o în 2017, am fost investitor”. Mai apoi, Luncașu a ieșit din automobil, comunicîndu-i șoferului că vrea să respire aer curat, dar s-a împușcat.

În anul 2017, RISE Moldova a scris că un offshore cipriot a devenit proprietarul „Casei Albe” din Chișinău – un imobil impunător dintr-un cartier de lux din Chișinău. În cadrul tranzacției de vînzare-cumpărare, care a pus la bătaie 130 de milioane de lei, firma cipriotă a fost reprezentată de Iurie Luncașu – un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, pe atunci liderul Partidului Democrat din Moldova. Achiziția a precedat alte tranzacții cu două proprietăți ale ASITO, companie de asigurări ale cărei acțiuni au fost anterior obiectul unei înțelegeri secrete Platon-Plahotniuc. Materialul sugera că tranzacțiile ar fi fost făcute în interesul lui Vlad Plahotniuc.