IURIE LUNCASU, APROPIATUL LUI PLAHOTNIUC, GASIT IMPUSCAT IN CAP

Un om de afaceri, despre care se spune că ar fi făcut parte din anturajul fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc a fost găsit împușcat în cap. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al Poliției Capitalei.

Potrivit presei locale, care face referire la surse din cadrul Poliției sectorului Buiucani, Chișinău, pe 17 august 2019, la ora 20:07, la Unitatea de Gardă a venit o înștiințarea de la Serviciul 112 precum că pe drumul R-6 se află o persoană împușcată în regiunea capului.

Potrivit declarațiilor celui care a sunat la Serviciul 112, Iurie Luncașu s-a împușcat din arma personală și a decedat pe loc în urma leziunilor căpătate.

Fiind audiat, Boris Babin, persoana care a sunat la Poliție, a declarat că este șofer la Luncașu și pe 17 august, aproximativ la ora 19:00, a fost contactat telefonic de șeful său care i-a cerut să vină la el acasă, urmînd să se deplaseze într-o direcție necunoscută.

Șoferul a mers cu automobilul de serviciu la casa lui Iurie Luncașu, de unde l-a luat și s-au îndreptat spre șoseaua R-6, Ialoveni-Durlești.

La un moment dat, Iurie Luncașu i-a cerut șoferului să oprească automobilul în cîmp și a scris o scrisoare cu următorul conținut: ,,Căsuță albă am cumpărat-o în 2017, am fost investitor”.

Ulterior, Luncașu a ieșit din automobil, comunicîndu-i șoferului că vrea să respire aer curat, dar s-a împușcat din pistolul cu glonț de model Astra, cal. 6,35, nr. 85034.

De menționat că, potrivit unor surse care și-au dorit să-și păstreze anonimatul, Iurie Luncașu este un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc.

Contactată de Sputnik Moldova, ofițerul de presă al Poliției Capitalei Natalia Stati a confirmat moartea omului de afaceri. Ea a menționat că victima se deplasa în mașină în calitate de pasager. La un moment dat Luncașu i-a cerut șoferului sa oprească, a coborît, s-a îndepărtat puțin si s-a împușcat în cap din arma personala pe care o deținea legal.

Întrebată de Sputnik dacă este vorba într-adevăr de o persoană din anturajul fostului lider PD Vlad Plahotniuc, Stati a precizat ca Grupul Operativ nu divulga astfel de informații pentru că este vorba de date cu caracter personal.

Totodată, poliția spune că victima, născută în 1963, nu a lăsat nicio scrisoare.

Presa de la noi a scris anterior în legătură cu așa-zisa ”Casă Albă”, un imobil de lux din Chișinău, că a fost cumpărată de o firmă offshore din Cipru, care a fost reprezentată de Iurie Luncașu, despre care se spune că făcea parte din anturajul liderului de atunci al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc.

 

Cine este Iurie Luncașu?

Omul de afaceri Iurie Luncașu, care ar fi făcut parte din anturajul fostului lider PD Vladimir Plahotniuc, a fost găsit împușcat aseară, pe drumul R-6. Portalul anticorupție.md a publicat o investigație în luna iunie curent, dezvăluind că acesta ar sta în spatele întreprinderii Proterra Grup SRL, care a cîștigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitații pentru salubrizarea instituțiilor statului.

Astfel, în 2018 Proterra Grup a semnat contracte în sumă de peste 20 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor în unele instituții ale statului, iar contractele pe care le-a cîştigat de la începutul anului curent au depăşit suma de 26 milioane de lei. Sursa menționează că firma era gestionată din umbră de oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

Întreprinderea Proterra Grup a fost fondată în 2011, dar dat lovitura în 2018, cînd a obţinut mai multe licitații pentru prestarea serviciilor de curățenie în instituțiile statului, cîştigînd 21 de milioane 692 de mii de lei. Pentru comparație, în perioada anilor 2015-2016, firma a cîştigat doar puţin peste trei milioane de lei din contracte cu statul.

Cel mai bănos client al Proterra grup ar fi Agenția Servicii Publice, în 2018 fiind semnat între întreprindere și instituția statutului un contract în sumă de 13 milioane 714 mii de lei.

Printre clienții Proterra Grup mai sînt Ministerul Finanțelor, Banca Națională, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Sursa menționează că Iurie Luncașu a folosit o schemă cunoscută cu denumirea „suveică”, pentru a fonda firma care cîştigă contractele ca să asigure curățenia în instituțiile statului. Astfel, SRL Proterra Grup a fost fondată în martie 2011 de către SRL Terra Grup & CO, care la rîndul său, a fost fondată tot în 2011, doar că în luna septembrie.

Portalul Anticorupție menționează că Iurie Luncașu este fondator la mai multe companii: Denir Lux, GB&CO, Primrof Construct sau Acvilin Grup, cu afaceri în domeniul construcţiilor sau ţigărilor. Presa a scris că în perioada guvernării comuniste acesta era printre apropiații lui Vladimir Voronin. După schimbare guvernării, Iurie Luncașu ar fi ajuns în anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Unele surse media au scris chiar că cei doi ar fi în relații de rudenie.

Numele lui Iurie Luncașu figurează și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc.

 

Deputat, despre cazul Luncașu

Deputatul ACUM Dumitru Alaiba consideră că sinuciderea omului de afaceri Iurie Luncașu este ”suspectă”. El le-a sugerat celor care au fost apropiați fostului regim să vorbească pentru că asta este principala lor protecție.

”Dacă vă temeți să nu cumva să vă găsească sinucişi, vorbiți urgent. Spuneți tot ce ştiți”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

”Ca să supraviețuiască, ei sînt gata la orice. Noi ştim asta nu din auzite. Noi aşa vorbim de ani de zile. Ei ştiu că unicul lor punct slab sînteți voi, cei care ştiți ce ştiți”, a subliniat Alaiba.

Sursa: sputnik.md