IURIE LEANCĂ: „LUCRĂRILE DE REABILITARE A DRUMURILOR TREBUIE SĂ FIE ACCELERATE, ÎNSĂ NU ÎN DETRIMENTUL CALITĂŢII”

Stadiul actual al lucrărilor de reabilitare a drumurilor naţionale şi problemele care există în realizarea unuia dintre obiectivele executivului pentru primele 100 de zile au fost discutate, pe 15 iulie, la Guvern. La şedinţa convocată de Prim-ministrul Iurie Leancă au luat parte reprezentanţi ai celor mai mari companii antrenate în proiectele de reconstrucţie a drumurilor naţionale, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Depăşirea termenelor de executare a contractelor şi calitatea nesatisfăcătoare a lucrărilor sînt principalele probleme întîlnite la reabilitarea drumurilor. Prim-ministrul Iurie Leancă a cerut instituţiilor statului să colaboreze mai strîns cu partenerii implicaţi în realizarea proiectelor pentru a accelera ritmul de executare a lucrărilor. Totodată Premierul a subliniat că nu trebuie să sufere calitatea lucrărilor. Şeful Cabinetului de miniştri a mai pus în discuţie importanţa folosirii eficiente şi transparente a mijloacelor financiare destinate acestor proiecte.

Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei a vizat o altă prioritate a Guvernului - crearea locurilor de muncă. Premierul a dispus ca Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor să organizeze împreună cu Ministerul Educaţiei cursuri de instruire şi pregătire a specialiştilor, în funcţie de necesităţile companiilor de construcţie.

În perioada 2011-2013 au fost încheiate 12 contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dintre care 4 sînt aplicate în cadrul Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului al Guvernului SUA, 2 – cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi 6 – în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).