ITALIA SI LITUANIA VOR CONTINUA SA SPRIJINE R. MOLDOVA IN PARCURSUL SAU EUROPEAN

Prim-ministrul Chiril Gaburici s-a întîlnit pe 5 martie cu ambasadorii Italiei şi Lituaniei în Republica Moldova. Este vorba despre Excelenţele Enrico Nunziata şi Rimantas Latakas. Premierul a discutat cu ambasadorii despre necesitatea continuării reformelor, parcursul european al Republicii Moldova, precum şi intensificarea schimburilor comerciale cu cele două state.

În cadrul discuţiei cu Enrico Nunziata, ambasadorul Italiei, Chiril Gaburici a subliniat caracterul special al relaţiilor moldo-italiene şi a apreciat înalt implicarea Italiei în dezvoltarea sectorului investiţional din Republica Moldova. „Avem relaţii consolidate în timp şi salutăm prezenţa oamenilor de afaceri italieni, precum şi aportul pe care îl aduc ei în creşterea economiei noastre. Totodată, considerăm că ei vor servi un exemplu bun de urmat pentru investitorii din alte ţări europene ”, a declarat Chiril Gaburici.

La rîndul său, Ambasadorul italian l-a felicitat pe Chiril Gaburici, în numele Guvernului de la Roma, cu ocazia învestirii în funcţia de Prim-ministru şi l-a asigurat de sprijinul ferm al Italiei pentru Republica Moldova, în continuarea parcursului european. „Italia este interesată să dezvolte în continuare relaţiile cu ţara dumneavoastră în sectorul antreprenorial, bancar, dar şi în domeniul tehnologiilor informaţionale”, a menţionat Enrico Nunziata.

În cadrul celei de-a doua întrevederi - cu ambasadorul lituanian, Rimantas Latakas - subiectul principal al discuţiei l-au constituit relaţiile moldo-lituaniene.

Italia 1 copy.jpg

Chiril Gaburici a subliniat că priorităţile Executivului de la Chişinău sînt integrarea europeană, accelerarea reformelor şi combaterea corupţiei. În acest sens, Premierul a punctat necesitatea unui transfer de expertiză. „Experienţa Lituaniei este foarte valoroasă pentru Republica Moldova şi avem multe de învăţat de la ţara dumneavoastră”, a subliniat Premierul.

La rîndul său, ambasadorul lituanian a menţionat că ţara sa este dispusă să ofere expertiză şi asistenţă în diverse domenii, inclusiv în cel al justiţiei. De asemenea, diplomatul a remarcat necesitatea consolidării relaţiilor bilaterale. „Sper să fortificăm relaţiile dintre ţările noastre şi să continuăm să avem o cooperare foarte bună”, a conchis Rimantas Latakas.

Pînă în prezent, ţara noastră a semnat atît cu Italia, cît şi cu Lituania peste 30 de acorduri bilaterale.