Italia isi consolideaza lupta cu MAFIA

Italia a adoptat, anul acesta, 1.400 de interdicţii antimafia – măsuri administrative de interzicere a contractelor unor firme cu autorităţi publice, pentru protecţia economiei împotriva infiltrării grupurilor infracţionale organizate – semnalează Luni presa italiană, citată de AFP, potrivit agerpres. În 2020 au fost adoptate, în medie, 150 de astfel de interdicţii pe lună, cu 25% mai multe decît anul trecut, potrivit datelor publicate de cotidianul La Repubblica.

Mafioţii profită de dificultăţile întîmpinate de firme în contextul crizei coronavirusului, oferind ”ajutoare”. Forţele de ordine au constatat şi o intensificare a activităţilor mafiote în rîndul şomerilor şi altor categorii sociale defavorizate, arată ziarul Il Sole 24 Ore. ”Intervenţiile Mafiei se concentrează în această perioadă, mai mult ca oricînd, asupra finanţărilor, achiziţiilor şi infiltrărilor în întreprinderi”, îl citează publicaţia pe procurorul naţional antimafia Cafiero de Raho.

Cele mai multe interdicţii vizează companii din regiunile sudice Campania, din jurul oraşului Napoli, Sicilia şi Calabria. Acestea sunt urmate imediat de Lombardia, provincia bogată cu centrul la Milano, şi de Emilia-Romagna, ceea ce atestă tendinţa de transfer spre Nord a banilor Mafiei.

Pe domenii de activitate, interdicţiile de a face afaceri cu statul sau administraţiile regionale şi locale au fost decise în special împotriva restaurantelor şi hotelurilor, industriei agroalimentare, distribuţiei angro şi firmelor de construcţii şi lucrări publice. Acestora li se adaugă companii private din domeniul sanitar, care furnizează dispozitive de protecţie împotriva coronavirusului sau medicamente, precum şi unele clinici private, ceea ce dovedeşte că Mafia se adaptează la condiţiile de criză.

În ultimele patru luni, cînd firmele au început să primească ajutoare de stat, creşterea numărului de măsuri administrative antimafia s-a accelerat puternic, depăşind cu 33% bilanţul din perioada corespunzătoare din 2019. ”Este important ca fondurile să sosească rapid, dar vom supraveghea cu atenţie distribuţia acestora”, a avertizat ministrul de Interne Luciana Lamorgese după ce au fost anunţate ajutoarele.