Italia e coplesita de migranti si cere ajutorul cancelariilor europene

Autorităţile din Italia, confruntată cu un aflux de migranţi ce ajung pe teritoriul său traversînd Marea Mediteraneană, i-au îndemnat pe partenerii lor europeni la „solidaritate”, prin primirea a o parte dintre aceşti migranţi, informează AFP. Ministrul de Interne al Italiei, Luciana Lamorgese, a cerut, într-un comunicat, „intervenţii structurale în sistemul de gestionare a fenomenului în interiorul UE”. La finalul unei reuniuni online cu omologii săi europeni, ea a pledat pentru „activarea unor mecanisme de solidaritate concrete şi solide, inclusiv de urgenţă”, după modelul celor prevăzute în acordurile de la Malta din 2019, care au permis relocarea migranţilor în circa zece ţări, printre care Franţa, Germania, Portugalia, România sau Finlanda.

Între 1 Ianuarie şi 11 Mai, pe insulele italiene Lampedusa şi Sicilia au debarcat aproape 13.000 de persoane plecate dinspre coasta Nord-africană, pe ambarcaţiuni precare, de trei ori mai mulţi ca în aceeaşi perioadă din 2020 şi de zece ori mai mulţi decît în 2019, potrivit cifrelor Guvernului.

Peste 2.000 de migranţi au sosit în cursul weekendului la Lampedusa, o mică insulă situată între Sicilia şi costa Nord-africană, unde centrele de primire sunt debordate şi sute de migranţi dorm inclusiv pe jos prin parcări.

Vremea rea de pe Marea Mediteraneană ar urma să încetinească plecările dinspre Libia şi Tunisia în următoarele zile, însă autorităţile şi ONG-urile se aşteaptă în această Vară la un aflux record de migranţi.

Ministrul italian a amintit de „necesitatea de a dezvolta un dialog constructiv cu partenerii africani, cu o abordare echilibrată, fondată pe modele de cooperare capabile să valorifice particularităţile fiecărei ţări”.

Omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, a apreciat, în acelaşi sens, că „singurul mijloc de a gestiona eficient afluxurile de migranţi este de a investi în relaţiile dintre ţările de origine, de tranzit şi de destinaţie”.

Luciana Lamorgese se va deplasa pe 20 Mai la Tunis, alături de Comisarul european pentru Afaceri Externe, Ylva Johansson, care a îndemnat, de asemenea, la începutul acestei săptămîni, statele membre ale UE la solidaritate cu Italia şi Malta.

Premierul italian Mario Draghi vrea să adauge problema migranţilor pe ordinea de zi a Consiliului European din 24 şi 25 Mai, potrivit presei.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), de la începutul anului, 621 de migranţi au murit încercînd să traverseze Marea Mediteraneană. Drumul spre Italia şi Malta prin Mediterana centrală este de departe cel mai folosit, dar şi cel mai letal, cu 509 de morţi înregistrate.