Italia doreste ca 30 de teroristi aflati in libertate in strainatate sa fie inchisi pe teritoriul italian

Italia a anunţat Sîmbătă că doreşte ca 30 de terorişti fugiţi în străinătate să fie aduşi în faţa Justiţiei pentru a-şi efectua pedeapsa cu închisoarea pe teritoriul italian, aşa cum se întîmplă cu fostul lider al extremei stîngi Cesare Battisti, încarcerat luni după 37 de ani în care s-a ascuns peste hotare, transmite AFP, potrivit agerpres. ”Treizeci de terorişti în libertate – 27 de stînga şi trei de dreapta: numele sunt pe biroul ministrului de Interne Matteo Salvini”, a anunţat Ministerul de Interne italian, într-un comunicat. ”Este vorba de lista actualizată pe care serviciile secrete şi forţele de ordine au elaborat-o după arestarea lui Cesare Battisti”, indică ministerul citat, care precizează că ”14 dintre aceşti terorişti sunt localizaţi în Franţa”.

Potrivit Ministerului de Interne italian, Guvernul de la Roma este ”pregătit pentru demersuri oficiale pentru a cere colaborarea ţărilor care găzduiesc terorişti, începînd cu Franţa”. Obiectivul este ca teroriştii respectivi să ajungă în faţa Justiţiei italiene, aşa cum s-a întîmplat cu Cesare Battisti. Teroristul de extremă-stînga Cesare Battisti, urmărit de aproape 40 de ani, a sosit Luni în Italia pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă într-un penitenciar din Roma.

Fost membru al organizaţiei ‘Proletarii Înarmaţi pentru Comunism’, Battisti a fost arestat în noaptea de 12 Ianuarie în oraşul bolivian Santa Cruz, în urma unei operaţiuni comune a forţelor de poliţie italiene şi braziliene. În anii ’90, Cesare Battisti a fost condamnat în contumacie de Justiţia italiană pentru patru asasinate politice comise în anii ’70. Battisti a recunoscut acuzaţia de subversiune politică, dar a respins-o pe cea de crimă. Arestat în 1979, el a evadat în 1981 şi s-a ascuns timp de mai mulţi ani în Mexic şi Franţa, înainte de a fugi în Brazilia în 2004.