ISTORIA SLUGARNICIEI UNOR MOLDOVENI, CHIAR SI INTR-O POZA

Dă-i, Doamne, moldoveanului mintea de pe urmă a… samuraiului!

Vorbind în general, desigur, cu exemple de excepţie fireşti, slugile dau naştere altor slugi. Mentalitatea de slugă este moştenită chiar genetic, avînd un anumit „specific naţional” doar la anumite popoare. Nu putem vorbi, de exemplu, despre slugărnicie ca fenomen social ori trăsătură caracteristică la nivel de mase în ţări ca Franţa, Germania, Austria, Italia, Ţările Baltice şi restul statelor nemutilate de totalitarismul comunist. Indiferent de faptul că progenitura unei slugi ajunge să urmeze cursurile unor universităţi, traiectoria ei în viaţă este tot cea de slugă, numai că pe alte paliere decît cele care i-au supus părinţii.

Slugi au existat de cînd e lumea, iar asta pentru că întotdeauna au existat şi fiinţează şi acum dictatori care, la rîndu-le, în frustrările lor, au devenit aşa avînd astfel şansa să-şi renege ancestralul statut de slugă. Cu toate acestea, indiferent de averile sau funcţiile dobîndite, neamul prost de slugă îşi dă în petic ori îşi dă mucii în fasole, mai popular vorbind. O caracteristică stridentă a slugii parvenite este aroganţa nemăsurată, mîndria infantilă şi excesul de autoritarism atotştiutor. Un exemplu recent, în acest sens, este chiar fiul ex-premierului Vlad Filat. El n-a avut parte de nişte părinţi suficient de morali care să-l înveţe că banii trebuie cîştigaţi doar prin muncă cinstită. Numai astfel cîştigaţi poţi învăţa cumpătarea cheltuirii lor. Înţelegeţi dimensiunea unei astfel de destrăbălări morale plină de opulenţă în care un tînăr de doar 22 de ani ajunge să „îşi permită” să piardă, de parcă ar fi un mărunţiş neînsemnat, aproape jumătate de milion de lire sterline? Asta se întîmplă pentru că e vorba despre bani cîştigaţi nu prin muncă. Aduceţi-vă aminte cu cîtă aroganţă vorbea despre „moldovenii nerecunoscători” şi feciorul lui Plahotniuc! Tot în acest cerc vicios se înscrie şi unul dintre feciorii „cominternistului KGB-ist” Leancă, plătit şi acesta pe căi ocolite tot din bani nemunciţi.

Foarte mulţi dintre moldovenii mai răsăriţi, iar aici mă gîndesc la cei care s-au afirmat ca lideri în diferite domenii şi care,, în mod indubitabil, ca să mă exprim mai pe înţelesul tuturor, şi-au făcut „ucenicia” de slugi ai fostei puteri sovietice. Au făcut-o pentru a-şi dobîndi un statut la care generaţiile care i-au precedat visau cu ochii deschişi – cel de slugi stăpîni stăpîni de slugi. Au cîntat măreţia puterii sovietice tocmai pentru a scăpa, doar în aparenţă, de pojghiţa de slugi, iar urmaşii lor s-au format tot după acelaşi calapod moral.

 

Trei doamne şi ei… patru!

Am abordat acest subiect după ce am văzut o fotografie cu care Secretariatul de Redacţie al ziarul nostru a optat, extrem de bine inspirat, să-mi ilustreze editorialul intitulat „Farsa cu votul mixt şi cu referendumul”, publicat şi în ediţia online a Moldovei Suverane din data de 5.02.2019. Vă invit şi pe dumneavoastră să revedeţi această fotografie şi, figurativ vorbind, să-mi spuneţi dacă vreunul din această poză are coloană vertebrală, inclusiv personajul central Vladimir Plahotniuc! Observaţi, vă rog, cu cîtă evlavie, supuşenie şi admiraţie bine jucată îl privesc şi ascultă toţi pe Plahotniuc de parcă ar fi Iisus Hristos! Cunoscînd extrem de bine resortul psihologic de slugi al unor astfel de oameni, vă asigur că ei afişează un aer plin de extaz faţă de şeful lor chiar şi atunci cînd el nu-i vede de teamă să nu fie văzuţi de altcineva că nu-l adulează ca pe un sfînt şi să-i pîrască.

Nu avem de unde şti ce le spunea Plahotniuc atunci cînd au fost fotografiaţi, dar sînt absolut sigur că valoarea celor spuse de el este absolut nulă ori de valabilitate pragmatico-mafiotă. Companionii lui, însă, îl privesc cu sfinţenie de parcă ar fi un Socrate, ori cu aviditatea curioasă cu care noi, cei mai privilegiaţi, pe vremuri, îi ascultam pe marii înţelepţi români Petre Ţuţea sau Constantin Noica. Uitaţi-vă la cele trei doamne, dintre care, personal, le recunosc pe Silvia Radu şi Valentina Buliga, cum simulează orgasmul absolut! Uitaţi-vă la Sergiu Sîrbu, care prin natura pregătirii sale, cea de jurist, ar trebui să-şi privească stăpînul nu admirativ, în extaz, ci critic, prevenitor, ca unul dispus să-i spună cîţi ani de puşcărie mişună pe la fundurile lor penale!

Acum înţelegeţi de ce vorbesc despre slugi, despre predestinarea lor? Cînd vorbesc despre predestinare, mă gîndesc la inevitabila dreptate şi adevărul care, mai devreme ori mai tîrziu, vor ieşi la iveală, dar, mai ales, la exemplul pe care ei îl dau copiilor lor. Obişnuiţi să trăiască toată viaţa în impostură, substituindu-şi mitocăneşte statutul de slugi cu cel de vremelnici ocupanţi ai unor funcţii efemere, ei sînt incapabili de autoanaliză, autoevaluare. Acesta-i şi motivul pentru care schimonosesc cu inconştienţă viitorul copiilor pe care-i educă în dispreţ faţă de munca cinstită, faţă de reala demnitate, faţă de semenii lor mai săraci, dar care trăiesc din muncă cinstită. Privind această fotografie, înţelegem mai bine realitatea cruntă de astăzi şi chiar de mîine a unei ţări blestemată la slugărnicie de către o mînă de netrebnici cu Putere mafiotă! Dă-i, Doamne, moldoveanului slugă mintea de pe urmă a samuraiului japonez, care ştie cînd e momentul să-şi facă harakiri!

Mihai CONŢIU

 

P.S. Oare de ce este aşa de mare numărul copiilor celor cu funcţii înalte care se droghează’? Oricît de hazardat vi s-ar părea, bănuiesc că mulţi dintre aceşti copii o fac şi pentru că au un dram de conştiinţă, un impuls neputincios spre onestitate care-i estompat brutal de către părinţii lor slugi atotputernice şi amorale.