ISTERIA ANTIRUSEASCA, IN DAUNA RELATIILOR RUSO-AMERICANE

Isteria antirusească, care a cuprins Washingtonul, trebuie oprită cît mai curînd, cît încă aceasta nu a cauzat daune ireparabile, atît în politica internă americană, cît şi a imaginii internaţionale a SUA.

Încercările SUA de a prezenta activitatea diplomaţilor ruşi de la Washington drept un complot riscă să închidă acele puţine canale prin care încă mai au loc discuţii active dintre Rusia şi America. Mai mult ca atît, atunci cînd senatorii americani se jură că nu s-au întîlnit niciodată cu ambasadorul rus, iar apoi apar fotografii, toate acestea arată prost şi vulgar.

Foştii ambasadori americani în Rusia Michael McFaul şi John Beyrle, care au activat pe timpul lui Obama, au încercat insistent să apeleze la raţiunea americanilor. Ei au avertizat că interesele SUA sînt lezate de afirmaţiile precum că întîlnirile dintre oficiali americani şi diplomaţii ruşi ar fi un act de trădare naţională. Rusia în continuare dispune de un puternic arsenal nuclear şi continuă să fie un jucător important, atît în Europa, cît şi în Asia. Încercările de a stabili canale de comunicare, iar prin ele – de identificat interesele comune, precum şi divergenţele, constituie o bună practică diplomatică.

Dacă ruşii nu ar fi încercat să joace un anumit rol în alegerile din 2016 şi dacă învingea Hillary Clinton, problema în general nu ar fi apărut. Dar în actuala situaţie este necesar de a depolitiza orice investigaţie, care nu trebuie să fie privită ca un instrument pentru a schimba rezultatul alegerilor.

Însă dauna a fost deja cauzată. Actualul climat politic de la Washington garantează, că orice abordare pragmatică a relaţiilor ruso-americană este imposibilă. Diplomaţii din Rusia, care în mod grijuliu încearcă să găsească noi posibilităţi de colaborare între Moscova şi Washington, astăzi văd că poziţiile lor sînt discreditate.

În ultimul timp mai mulţi analişti au avertizat despre parteneriatul strategic dintre Rusia şi China şi despre faptul că acesta ar putea cauza probleme serioase SUA. Nu au fost auziţi. Iar astăzi nu sînt auziţi acei, care înţeleg că jocul americanilor „de-a spionii” dăunează atît imaginii externe a SUA, cît şi politicii interne.

După The National Interest, SUA