ISIS pregateste un val de atentate in Europa si UK

Serviciile britanice de inteligență investighează planurile ISIS de a comite un val de atentate teroriste în Anglia și Europa, folosindu-se de celule “crocodil”, formate din luptători “infiltrați”. Dezvăluirile apar după informațiile potrivit cărora unul dintre cei care au pus la care atentatele de Paște din Sri Lanka a fost antrenat de un grup de luptători ISIS, de origine britanică, printre care s-ar afla celebrul Jihadi John, care a plecat în Siria pentru a pregăti atentate teroriste. Abdul Lathief Jameel Mohamed, 36 de ani, este considerat de MI5 unul dintre cei care au organizat atacurile din Sri Lanka. El s-a aruncat în aer la hotelul Tripical Inn din Capitala Colombo, scrie Daily Mail.

Temerile MI5

Acum, experții MI5 se tem că vor exista mai multe astfel de atacuri, deoarece ISIS ar fi schimbat tactica. Se pare că gruparea teroristă se bazează pe celule locale care să ducă la bun sfîrșit atentate sîngeroase, după înfrîngerea suferită pe teritoriul Siriei și Irakului. Șefii Poliției au instruit responsabilii bisericilor și moscheilor din Marea Britanie să participle la exerciții de combatere a terorismului, de teama unor atacuri. Dintr-o astfel de celulă ar fi făcut parte și Abdul Lathief Jameel Mohamed, care a făcut studii în UK și Australia și care s-a alăturat ISIS în 2014. În Siria, el s-a alăturat grupului numit “Legiunea”, din care făcea parte și Mohamed Emwazi, cunoscut ca Jihadi John.

“Am găsit date care îl leagă pe Mohamed de un număr de teroriști britanici care au fost în Siria, precum Jihadi John și Junaid Hussain, în momentul în care s-au pus bazele califatului Stat Islamic. Jihadiștii britanici se pare că l-au pregătit prin intermediul sistemelor de comunicații on-line și atunci cînd merge în Siria”, a declarat o sursă pentru The Sunday Times. Nu se știe însă cînd a ajuns Mohamed în Sri Lanka, pentru a face parte dintr-o celulă “crocodil”.