Iranul respinge propunerea Frantei la negocieri mai largite

Iranul a respins, Vineri, apelurile Franţei de a deschide negocieri lărgite privind programul său nuclear, considerînd că acest lucru este imposibil atît timp cît puterile occidentale nu şi-au respectat propriile angajamente din acest dosar, relatează AFP, potrivit agerpres. „Nu există nici o bază de încredere pentru negocieri şi în special asupra chestiunilor care nu sunt de negociat”, a declarat purtătorul de cuvînt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghasemi, citat de agenţia de presă Tasnim. Franţa a avertizat Joi Iranul că nu se va putea sustrage de la negocieri lărgite, dincolo de angajamentele conţinute în acordul internaţional încheiat în 2015 vizînd să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică.

„Iranul nu va putea scăpa de negocieri legate de alte trei subiecte importante care ne preocupă”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian. El s-a referit, printre altele, la „viitorul angajamentelor nucleare ale Iranului dincolo de anul 2025, problema balistică (…) şi rolul pe care Iranul îl joacă pentru stabilizarea întregii regiuni”. Europenii, printre care şi Franţa, încearcă să salveze acordul din 2015, după ce Washingtonul s-a retras unilateral, în Mai 2018, din acest acord pe care îl consideră incomplet.

Bahram Ghasemi a replicat Vineri că Europa trebuie să dovedească mai întîi că poate salva acordul nuclear după retragerea Statelor Unite şi restabilirea sancţiunilor împotriva Iranului. „Autorităţile europene au repetat pînă în prezent poziţia lor, dar nu au reuşit să prezinte garanţiile necesare pe care le aşteptăm pentru a păstra acest acord internaţional”, a spus purtătorul de cuvînt. În opinia sa, „poporul iranian nu are altă soluţie decît să rămînă precaut în privinţa lor”.

Franţa, parte din acord alături de Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, Germania şi Uniunea Europeană, este unul din cei mai fervenţi apărători, însă afirmaţiile ministrului Le Drian reflectă preocupările Preşedintelui american, Donald Trump, care doreşte să obţină noii concesii din partea Teheranului.

Iranul a exclus în repetate rînduri orice întîlnire cu Statele Unite şi redeschiderea negocierilor, subliniind că respectă termenii acordului din 2015 care supune activităţile sale nucleare unui control strict.