IRANUL A RECUNOSCUT CA A DOBORIT DIN GRESEALA AERONAVA UCRAINEANA

Avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian International Airlines, prăbușit pe 8 ianuarie la Teheran, a fost doborît din cauza ”unei erori umane”.

Avionul de pasageri Boeing 737, care s-a prăbușit pe 8 ianuarie în apropiere de Teheran, la doar cîteva minute de la decolare, a fost doborît din greșeală, în urma unei ”erori umane”, anunță Statul Major al forțelor armate ale Iranului, informează RIA Novosti.

”În urma unei erori umane, avionul a fost doborît din greșeală”, se arată într-o declarație difuzată de compania TV de stat IRIB.

Staul Major a precizat că avionul a fost lovit deoarece zbura în apropierea unui obiect militar important. După cum se subliniază în declarație, acest lucru s-a întîmplat în condiții de alertă militară sporită, în contextul eventualității unui răspuns al SUA la atacul cu rachete asupra bazelor militare în Irak.

La rîndul său, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a scris într-un mesaj pe Twitter că dezastrul a fost provocată de ”o eroare umană în momentul crizei generate de aventurismul SUA”. El și-a cerut iertare și a exprimat profunde condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în urma catastrofei.

Avionul companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit miercuri la ora locală 02:44 (04:44 ora Chișinăului). La bordul avionului se aflau în total 179 de persoane – iranieni, cetățeni ai Canadei, Germaniei, Ucrainei, Marii Britanii, Elveției, Suediei și Afganistanului.

Unii lideri occidentali au declarat că prăbușirea avionului s-ar fi putut produce din cauza unei lovituri de rachetă, însă reprezentanții Iranului au negat o astfel de posibilitate. New York Times a publicat vineri imagini video în care, așa cum se afirmă, este fixat momentul în care Boeingul este lovit de rachetă.

Sursa: sputnik.md