IRAN, AVION PRĂBUŞIT: CEL PUȚIN 38 DE MORȚI, POTRIVIT PRESEI IRANIENE

Prăbușirea avionului Antonov-140 de producție iraniană, Duminică în apropiere de Teheran, s-a soldat cu moartea a 38 de persoane, alte 10 fiind rănite și spitalizate în stare gravă, relatează Reuters, care citează presă iraniană.

Aeronava aparținea companiei Sepahan Air și efectua o cursă Teheran – Tabas (Estul Iranului).

Informațiile inițiale arătau că toate persoanele aflate la bordul avionului ar fi decedat. Agenția de presă oficială iraniană Irna a informat însă că opt sau nouă persoane au supraviețuit accidentului.

Potrivit Autorității de Aviație Civilă Iraniene, printre pasageri se aflau cinci copii cu vîrste sub 12 ani.

Pilotul aeronavei a detectat probleme tehnice la patru minute de la decolare și a încercat să revină pe aeroportul Mehrabad, însă avionul dotat cu două motoare cu propulsie turbo s-a prăbușit la ora locală 09:18 (04:48 GMT) în cartierul Azadi, situat la cîțiva kilometri de aeroport.

Cutia neagră a avionului nu a fost deocamdată găsită.

Avionul prăbușit Duminică dimineață este o versiune asamblată în Iran a modelului clasic Antonov-140. În Decembrie 2002, un avion Antonov-140 iranian ce efectua un zbor experimental s-a prăbușit, toate cele 46 de persoane aflate la bord murind. Guvernul iranian a declarat atunci că o eroare umană a fost cauza accidentului, dar mulți experți au pus la îndoială performanțele tehnice ale aparatului.  (AGERPRES/AS – editor: Tudor Martalogu)