IPRE PROPUNE CREAREA UNUI OFICIU PENTRU INTEGRARE EUROPEANA IN GUVERN

În cel de al 10-lea spot grafic, IPRE prezintă o analiză a sistemului public din Republica Moldova, precum și a relației cu UE, în urma căreia propune crearea unui Oficiu pentru integrare Europeană în Guvern. Astfel, scopul videograficului este lansarea unui proces de elaborare a unei viziuni cuprinzătoare cu privire la subiectul revizuirii mecanismului național de coordonare în domeniul integrării europene.

În acest context, experții IPRE consideră că pentru revizuirea și consolidarea mecanismului de coordonare a procesului de integrare europeană este nevoie în primul rînd deo analiză instituțională și funcțională a capacităților existente în cadrul instituțiilor implicate în procesul de integrare europeană și crearea unui Fond pentru Integrare Europeană, care va sprijini în primul rînd capacitățile administrației publice în realizarea obiectivelor de integrare europeană și implicit implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

Totodată, analiștii IPRE au identificat și alte elemente care ar fi bine să fie luate în considerație la revizuirea mecanismului de coordonare, care ar fi:

  1. Crearea unei Comisii speciale pentru integrare europeană în Parlament care să monitorizeze procesul de armonizare a legislației naționale cu cea a UE cerută de Acordul de asociere;
  2. Semnarea unui Acord de lucru între Guvernul şi Parlament cu privire la procesul de implementare a Acordului de Asociere;
  3. Delegarea unui Viceministru pentru integrare europeană în cadrul fiecărei autorități publice și formalizarea statutului de „Consilieri de integrare europeană” pentru funcționarii publici sau experți din ministere de ramură și agenții publice;
  4. Stabilirea unui mecanism de implementării Acordului la nivel administrației publice locale;
  5. Îmbunătățirea informării cetățenilor despre implementarea Acordului de Asociere cu UE.

„La momentul actual competențele în domeniul integrării europene la nivel guvernamental sînt oarecum dispersate. Volumul de angajamente al Republicii Moldova care reies din prevederile Acordului Asociere cu Uniunea Europeană s-au mărit în comparație cu perioada anilor 2009 – 2014. Revizuirea mecanismului național de coordonare urmărește obiectivul optimizării și eficientizării acestuia, consolidînd centrul de coordonare al procesului de implementare a Acordului de Asociere și îmbunătățind capacitățile instituționale și de expertiză la nivel executiv și legislativ”, consideră Iulian Groza, moderator de politici de integrare europeană.

IPRE își propune să lanseze, în viitorul apropiat, o dezbatere publică în parteneriat cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, experți internaționali, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, precum și experți din cadrul autorităților publice naționale implicate în procesul de luare a deciziilor. După finalizarea dezbaterilor, în următoarele luni, urmează a fi formulate un set de propuneri pentru factorii de decizie din Republica Moldova și Uniunea Europeană cu privire la un nou mecanism de coordonare a procesului de integrare europeană, inclusiv prin prisma reformei administrației publice din Republica Moldova.

Comunicat de presă primit la redacţie