IPRE: PROIECTE DE DEZVOLTARE A SATELOR SI ORASELOR DIN MOLDOVA

Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE) a lansat un nou spot grafic, pentru a-i ajuta pe cetăţeni să înţeleagă ce înseamnă o obligaţiune municipală, cum funcţionează aceasta şi ce beneficii ar aduce cetăţenilor dacă ar fi pusă în aplicare.

Experţii IPRE subliniază că autorităţile publice locale se confruntă cu o constantă lipsă de fonduri pentru realizarea proiectelor de dezvoltare, fapt ce descurajează cetăţenii şi îi forţează pe mulţi dintre ei să îşi caute un trai mai bun în afara ţării. Anul trecut, doar 9% din cheltuielile primăriilor au fost direcţionate către investiţii în industrie, construcţie şi transport. Una dintre soluţiile pentru creşterea investiţiilor este identificarea surselor alternative de finanţare, precum emisiunea de obligaţiuni municipale.

„Obligaţiunile sînt un fel de „carduri de credit” pentru oraşe, un instrument folosit de primării cu scopul de a colecta fonduri pentru un anumit proiect. Împrumutînd bani de la cetăţeni. Cu fondurile obţinute din vînzarea de obligaţiuni se construiesc proiecte de infrastructură: drumuri, apeducte şi şcoli. Asemenea proiecte ridică valoarea oraşului şi măresc beneficiile investitorilor de-a lungul timpului”, se spune în noua secvenţă video.

Autorii explică foarte simplu şi cum funcţionează acestea: Primăria scoate la vînzare un anumit număr de obligaţiuni. Cetăţenii care cumpără aceste obligaţiuni devin „investitori” şi atunci cînd un investitor cumpără o obligaţiune, asta înseamnă că el, de fapt, împrumută bani primăriei. Iar Primăria, la rîndul său, achită dobînda sub formă de cupoane regulate şi restituie suma iniţial investită la finalul termenului stabilit.

Deşi de mai bine de 20 de ani se încearcă edificarea unui sistem financiar funcţional, majoritatea cetăţenilor îl percep ca pe o structură obscură, folosită în scopul delapidării de fonduri. Drept urmare, lipsa de încredere va fi obstacolul primordial în calea primei emisiuni. Însă, potrivit moderatorilor IPRE, acest fenomen va putea fi combătut prin acoperirea obligaţiunilor cu active în proprietatea Primăriei, care, în caz de neonorarea obligaţiilor de plată, vor trece în proprietatea investitorilor. Astfel, Moldova nu va mai fi ţara europeană în care pînă acum nu a fost înregistrată vreo emisiune de obligaţiuni municipale.

Acesta este al doilea filmuleţ al IPRE din serialul celor 16 secvenţe video, care dezvoltă concepte de politici publice împreună cu cetăţenii şi pentru cetăţeni. Celelalte spoturi grafice vor fi lansate pînă la sfîrşitul anului. Fiecare filmuleţ va explica în ce constă o politică publică elaborată în domeniile social şi sănătate, dezvoltare economică, justiţie şi anticorupţie, politică externă şi integrare europeană. Proiectul este susţinut de European Endowment for Democracy, cu sediul la Bruxelles.