ION STURZA, PURTATOR DE CUVINT AL UNOR SERVICII SECRETE?

”Profetul civil” mediatizat operativ, tactic de unele posturi de televiziune

Afaceristul multimilionar, pseudopoliticianul și, mai nou, ”profetul politic” Ion Sturza îmi amintește de o mai bătrînă sosie românească a sa – ticălosul personaj numit Silviu Brucan. Acest Brucan a fost un influent nomenclaturist și ideolog comunist și care, după instaurarea comunismului în România, a cerut, în mod expres, împreună cu soția sa, fostă acuzator public al Tribunalului Poporului, condamnarea la moarte a celor mai proeminenți lideri politici și intelectuali români din perioada interbelică. Venirea la Putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu i-a temperat ascensiunea nomenclaturistă. Prin urmare, s-a reinventat în ”disident”. Asta deoarece, pe rînd, a devenit colaborator al serviciilor secrete americane și al fostului KGB. După 1989, acest criminal ticălos s-a transformat într-un fel de profet al democrației românești printr-o intensă promovare a ”profețiilor” lui de către postul de televiziune românesc Pro Tv. Pînă în 2006, cînd a decedat! La fel procedează acum și Pro Tv Chișinău cu Sturza!

Am toate motivele să cred că ”opiniile mediatizate ale lui Sturza” pot fi parte a unui scenariu elaborat de către anumite servicii secrete ”interesate de politica decizională moldovenească”. Aici mă refer, în special, la acele servicii secrete românești care supraviețuiesc regește din ”dosarele unioniste”. Vorbesc serios!

Ascensiunea profesională a lui Sturza încă de pe vremea URSS îmi amintește de aceea că ar fi fost practic imposibilă fără ”agrementul” KGB-ului. În fine, vremurile s-au schimbat, dar asta nu înseamnă că s-au rupt toate legăturile cu pensionarii fostului sistem. La fel, am motive temeinice să bănuiesc că Sturza ar fi putut pătrunde pe ”piața românească” tot pe culoarul creat de securiștii români cu vechime pentru ”unii moldoveni”. Mă refer la acel ”culoar” pe care a ”circulat” și Mihai Ghimpu, după cum, bine documentat, a scris și presa română.

Metodic, aș putea spune, Sturza este invitatul ”autoritar” al unor anumite posturi de televiziune doar pentru că ”știe cum să-i critice” pe Președintele Igor Dodon și guvernarea. ”Inițiativele” acestor posturi coincid perfect cu interesele unor servicii secrete românești și ale lui Plahotniuc. Astfel, acest ”profet”, aidoma mai bătrînului ticălos ”profet” român amintit, este, în realitate, o epavă umană morală, în pofida averii lui. Timp de vreo 10 luni, a fost cel mai jalnic premier pe care l-a putut avea această Țară. Oricine aude de ”galoși” și haine de mîna a doua aduse ca ajutoare din Occident, își aduce aminte că aceste zdrențe înlocuiau salariile și pensiile. Asta se întîmpla, rețineți, cînd Sturza își consolida serios statutul de multimilionar! Păcat că, din cauza probabilă a auto-inculpării, Vlad Filat nu spune tot ce știe! În orice caz, IPTEH-ul, ințial, l-au privatizat împreună.

Problema neliniștii reale a moldovenilor e aceea că acest individ, la vîrsta lui, nu e mulțumit de averea uriașă pe care o are, de tihna firească dată de aceasta. Cu toate milioanele lui, cu lăudăroșeniile despre relațiile sale cu persoane importante de pe arena internațională, Sturza nu face parte din clubul milionarilor selecți din Occident. Asta îl doare. Pentru a fi băgat în seamă, are nevoie de Putere politică, pentru ca să aibă ce oferi ceva din trupul Țării mai marilor potentați occidentali. El știe că numai astfel, chiar dacă iluzoriu ori temporar, poate fi primit în anumite cluburi occidentale exclusiviste! Visează cu ochii deschiși la postul de premier ori Președinte de Țară, iar pentru asta e în stare să devină super Corect Politic în toate poziționările!

Acum, de nevoie, este susținător al Maiei Sandu. Susținînd-o pe Maia Sandu (visîndu-se premier), vine în întîmpinarea dorințelor serviciilor secrete românești care-l protejează, încă, pe Plahotniuc, dar vrea să devină ”frecventabil” și pentru acei occidentali care o susțin pe aceeași Sandu.

Pe data de 21 Septembrie, Sturza a fost invitat la Pro Tv Chișinău. La fel cum Pro Tv din România îl invita pe ticălosul Brucan, diferența constînd în aceea că acest post îi oferea, în plus, și o emisiune! Știu, din experiență proprie colaterală, și care sînt birourile secrete din România care îi urmăreau ”prestația”. În stilul bătrînelor servicii secrete nemernice românești, dar și al protejatului lor Plahotniuc, Sturza a pomenit despre ”un fel de raport nefavorabil lui Dodon al unor structuri rusești”, la care el a avut acces, dar și despre faptul că Președintele și familia sa ar trebui să se pregătească de ce este mai rău. Aici el sugera că ar fi vorba despre ”dezvăluiri senzaționale”.

Ce înțelegem din asta? În precampania electorală, Sturza iese la rampă cu insinuări denigratoare, operă a serviciilor secrete românești, dar trecute prin filtrul diversionist al unor așa-zise analize rusești. Prin asta, indirect, Sturza lasă să înțelegem nu doar afilierea lui la serviciile secrete românești, ci și la relațiile lui deloc înghețate cu pensionarii fostului KGB. Mesajul de tip mafiot al lui Sturza transmite, cu subînțeles clar, că el este un mesager operativ al unor grupări secrete românești și rusești adversare lui Igor Dodon și lui Vladimir Putin. Pretextul participării lui la un for economic în Rusia, cînd, chipurile, ar fi intrat în posesia ”acestor informații”, este doar o ”acoperire operativă” specifică. Insinuările lui manipulatoare se vor a fi o avanpremieră a ceea ce el numește dezvăluiri jenante. Vor fi scoase la iveală atunci cînd românii îi vor ordona. El știe că anumite insinuări mincinoase prind la unii mai naivi, iar rolul lor e ”argumentarea lor” prin ”probe” contrafăcute.

Credeți că nu am dreptate? Aveți puțină răbdare!

Mihai CONŢIU