ION CHICU: MOLDOVA NU A FOST SI NU ESTE IZOLATA INTERNATIONAL

Republica Moldova nu este și nu a fost izolată internațional. Potrivit premierului Ion Chicu, în decursul primului an de mandat, acesta a avut zeci de întîlniri constructive cu mai mulți ambasadori în țara noastră, printre care ambasadorul Statelor Unite ale Americii, ambasadorul României, al Rusiei, dar și alte state CSI.

Astfel, întrebat despre agenda pe care o promovează Occidentul și SUA în Republica Moldova, premierul susține că totul este relativ.

„Totul este relativ, inclusiv influența țărilor care au un potențial mai mare sau mai mic, totul este relativ în această lume. Un lucru este clar: într-o lume în care economiile sînt strîns legate una de alta, unde o țară depinde de altă prin mai mulți indicatori, este important ca anume țările mici, care un potențial mic, să aibă relații bune cu toate părțile”, a precizat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Ion Chicu susține că politica externă echilibrată reprezintă un factor importat, fapt care a stat la baza multor discuții și întrevederi cu ambasadorii din Republica Moldova.

Printre cele mai constructive relații, Ion Chicu face trimitere la întrevederile cu ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J. Hogan, în contextul programelor pe care le are țara noastră cu Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, subiectul reformării sectorului justițiar al Republicii Moldova a fost o altă temă des abordată în cadrul întrevederilor cu reprezentanții statelor europene.

Totodată, prim-ministrul declară că are întrevederi foarte dese cu ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță, dar și discuții cu rezultat pozitiv în urma întrevederilor cu ambasadorii statelor CSI.

Premierul menționează că guvernarea se conduce de o strategie externă echilibrată, fapt care nu a dus nicidecum la o izolare internațională a țării.

Reieșind din relațiile pe care le-am avut cu instituțiile externe de ființare, conform cifrelor, nu putem discuta despre o izolare. În ultimii cinci ani nimeni nu a reușit să atragă atîtea fonduri pentru infrastructură”, a argumentat Ion Chicu.

Sursa: IPN