ION CHICU: GUVERNUL NU VA TINE RAPORT IN FATA HOTULUI DE MILIARDE

„Atîta timp cît eu sînt prim-ministru, Guvernul Republicii Moldova raport în fața hoțului de miliarde nu va ține”, a declarat premierul Ion Chicu, drept reacție la demersul grupului parlamentar Pro Moldova de a convoca de urgență o ședință specială a legislativului pentru audierea premierului și a miniștrilor. Potrivit lui Ion Chicu, Andrian Candu, liderul Pro Moldova „a fost unul din arhitecții furtului miliardelor de lei în toamna anului 2014”.

„Să vii cu raport în fața unui asemenea individ înseamnă să ofensezi o întreagă țară. Am toată convingerea, că actuala conducere a Procuraturii Generale, în strînsă conlucrare cu organele competente din Letonia, cu care ne-am înțeles deja să fie formată o echipă mixtă de investigare a acestei crime împotriva poporului Moldovei, va aduce în fața justiției hoții de miliarde”, menționează Ion Chicu într-o postare pe Facebook.

Într-o altă postare, publicată astăzi, 20 mai, premierul declară că politicieni, președinți și prim-miniștri vor mai fi, așa cum au mai fost. Nu știe însă dacă va mai fi un asemenea procuror general ca Alexandru Stoianoglo.

„Acest om a început să lucreze așa cum i se cuvine unui om cu respect față de țară și jurămîntul depus. Investigarea reală a furtului miliardelor în anii 2011-2015 a început abia în decembrie 2019, cînd domunl Stoianoglo a preluat conducerea Procuraturii Generale. Acest lucru nu place celor care au furat miliardul. Tentativele de a-l descuraja și chiar înlătura din funcție pe Alexandr Stoianoglo au și început. Ce naivitate să crezi că un asemenea om poate fi influențat, cumpărat, oprit. Mai ales că procesul decriminalizării și dezoligarhizării țării este ireversibil și nu mai depinde de „voința politică” a beaumondului de la Chișinău”, menționează șeful executivului.

Ion Chicu a mai spus că a discutat cu ambasadorul Letoniei la Chișinău și că a fost asigurat că echipa comună de investigare a furtului miliardului își va începe în curînd activitatea.

Liderul grupului parlamentar Pro Moldova Andrian Candu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că actualul Guvern condus de premierul Ion Chicu nu a gestionat corespunzător pandemia de COVID și situați economică din țară. Deputatul cataloghează Guvernul drept unul ineficient și supus președintelui Igor Dodon. Liderul Pro Moldova precizează că demiterea Guvernului va fi posibilă doar după ce va fi elaborat un plan anticriză.

Sursa: IPN