ION CHICU A DISCUTAT CU REPREZENTANTII ASOCIATIEI BUSINESSULUI EUROPEAN

Ion Chicu a discutat cu Laszo Diosi, președintele Asociației Businessului European, și Mariana Rufa, directorul executiv al Asociației. Discuția a fost concentrată pe impactul economic produs de acțiunile întreprinse pentru combaterea epidemiei Covid-19, atît la nivel național, cît și global.

Reprezentanții EBA au apreciat dialogul deschis cu Guvernul în această perioadă și au prezentat premierului un set de propuneri de măsuri pentru susținerea sectorului privat.

Prim-ministrul a salutat implicarea EBA și a îndemnat mediul de afaceri să înțeleagă circumstanțele social-economice produse de epidemie și măsurile restrictive impuse pentru combaterea răspîndirii infecției. A fost confirmată intenția de a păstra un dialog constructiv cu mediul de afaceri pentru a identifica soluții potrivite pentru conservarea locurilor de muncă și a stimula dezvoltarea.

Ion Chicu a vorbit despre deficitul bugetar de 16,2 miliarde lei, care presupune programe investiționale mari în infrastructura rutieră și în agricultură, menite să determine modernizarea țării. Investițiile publice sînt menite să determine modernizarea țării, să încurajeze spiritul antreprenorial, să deschidă oportunități de angajare inclusiv pentru conaționalii reîntorși acasă și să mențină consumul. Executivul examinează posibilitatea de subvenționare a dobînzii la creditele acordate agenților economici, dar și alte măsuri de susținere. A menținut capacitatea statului de plăți și nu a admis deprecierea monedei naționale.

Premierul a acceptat să participe la o ședință cu membrii EBA, imediat cum asta o va permite situația epidemiologică.