ION CEBAN: VOM IMPLEMENTA UN SISTEM ELECTRONIC DE ACHIZITII PUBLICE IN PRIMARIA MUNICIPIULUI CHISINAU

Fracțiunea Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău a organizat audieri privind implementarea licitației electronice pentru contractele de valoare mică.

Șeful fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a declarat în cadrul audierilor că 70-80% din toate licitațiile și achizițiile în valoare de pînă la 80 mii de lei, la Chișinău se falsificau foarte simplu.

Potrivit lui, “se făcea un apel la cineva cu cererea de a face mai multe propuneri și cineva dădea asigurări că ar putea face acest lucru. Ca urmare, conducătorul sau furnizorul beneficiază de anumite avantaje. Dacă să ne imaginăm că în unele instituții valoarea contractelor este de 30-35 mii, înțelegeți cît de proastă este situația? Aceste informații sînt disponibile gratuit. ”

Ion Ceban a menționat că socialiștii ar dori să treacă cît mai curînd posibil la un sistem automat de achiziții. Dar, în același timp, este necesar să se ia în considerare și să se soluționeze în prealabil posibile probleme de păstrare a evidenței, începînd cu impozitul și încheind cu procedura.

El consideră că este necesar să se adreseze autorităților locale, celor care ar putea fi afectați de decizia Consiliului municipal, să pregătească informații cu privire la achizițiile publice deja implementate, astfel încît toate informațiile să fie puse pe site.

Socialistul a propus autorilor proiectului să organizeze o altă audiere în două-trei săptămîni.

“Cred că primăria va fi împotriva unui astfel de sistem, dar este necesar să obținem implementarea acestuia, astfel încît totul să fie transparent. Cea mai mare problemă este voința politică și birocrația “, a spus șeful fracțiunii PSRM.

Sursa: socialistii.md