ION CEBAN: VICEPRIMARUL PE SUBURBII SE VA OCUPA EXCLUSIV DE PROBLEMELE SUBURBIILOR

Ion Ceban, candidatul pentru funcția de primar al Capitalei, consideră că numirea unui viceprimar responsabil de relațiile cu suburbiile va contribui la stabilirea unei comunicări eficiente cu primarii localităților. Acesta va avea o agendă de proiecte concrete pentru fiecare localitate. Ion Ceban salută faptul că oponenții săi au preluat inițiativa lui, lansată în campania precedentă, și îi încurajează să vină și cu programe de dezvoltare a suburbiilor.

”Este bine. Asta înseamnă că vom găsi limbă comună de la bun început, atunci cînd vom aborda acest subiect în Primărie. Ne propunem ca suburbiile să devină zone rezidențiale după exemplul altor state. Acum lucrăm la amendarea legislației, pentru a da posibilitatea ca mult mai ușor să fie trecute terenurile din domeniul agricol în cel al construcțiilor, pentru a oferi familiilor tinere posibilitatea de a avea un loc pentru casă. Dacă toate serviciile vor conlucra, atunci suburbiile vor deveni mai atractive pentru trai.”, a declarat Ion Ceban.

Fiind întrebat dacă în Primărie urmează a fi creată o structură separată destinată suburbiilor, Ion Ceban a spus că relațiile cu localitățile municipiului urmează să fie asigurate de un primar responsabil care va avea un program clar de dezvoltare a acestora. ”Primul lucru de care avem nevoie este numirea unui viceprimar și o instituție care să asigure buna funcționare, adică un Cabinet care să asigure relațiile din prima sursă cu toți primarii. Primarii au avut diferită coloratură politică. Unii au fost de la PD, alții de la PLDM, alții de la PL. Unii au fost comuniști, alții au fost socialiști. Am avut exact aceeași abordare pentru toată lumea, cînd au venit cu proiecte pentru finanțare la municipalitate. Fracțiunea a susținut toate proiectele care au venit din partea proiectelor care au venit din partea oricărui primar de orice culoare politică. Pentru că noi considerăm că nu este vorba despre politică aici, ci despre infrastructura socială, cea economică și cea a drumurilor, apeducte, canalizare. Toate aceste lucruri sînt prioritare pentru noi și pentru locuitori”, a precizat Ion Ceban.

Candidatul a adăugat că nu toți primarii din suburbii au reușit să valorifice banii alocați din bugetul municipal. Pentru a evita administrarea ineficientă a resurselor financiare, Ion Ceban spune că va fi instituit un control strict al alocațiilor din buget.

”Ceea ce mă deranjează pe mine e că sînt localități unde nu au fost valorificați toți banii, iar asta vorbește despre ineficiența aparatului administrativ, că nu pot să cheltuiască toți banii care le-au fost direcționați. În alte cazuri, avem și rea intenție. De aceea vom avea nevoie și de un control strict a tuturor resurselor financiare care vin de la municipalitate direct cu destinație specială pentru suburbii. Destinația specială este cea mai bună soluție în acest caz, deoarece marea majoritate a acestor bani sînt oferiți pentru proiecte pe care suburbiile nu le pot susține unilateral. Este vorba despre reparația capitală a drumurilor, reparațiile în școli, grădinițe, centre de sănătate sau case de cultură pentru că sînt proiecte mari care necesită milioane. Asta înseamnă proiecte de apeduct și canalizare care, de asemenea, nu pot fi realizate de ei și trebuie ajutați de municipalitate, atît din bani municipali, cît și din resurse externe. Trebuie să avem o relație corectă unii cu alții”, a conchis Ion Ceban.

El a reiterat că, în ultimii patru ani, suburbiile au primit finanțare de 391 de milioane de lei, ceea ce este de aproape patru ori mai mult decît în perioada 2011-2015 sau 2007-2011, iar pentru următorii patru ani își propune să tripleze volumul alocațiilor.

Cristina PENDEA (curentul.md)