ION CEBAN S-A PRONUNTAT IMPOTRIVA NEGOCIERILOR ASCUNSE CE TIN DE STADIONUL REPUBLICAN

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a condamnat intenția autorităților Republicii Moldova de a vinde terenul cu suprafața de 5,1814 ha, de pe strada Tighina, 12, Statelor Unite ale Americii pentru a construi un sediu al ambasadei.

Socialistul consideră incorectă lipsa consultărilor publice cu cetățenii la acest subiect, cum și trecerea acestui teren pentru construcții.

”Sînt de părere că este un lucru foarte grav. În primul rînd, pentru că aflăm despre aceasta din mass media. În al doilea rînd, pentru că sînt implicate două instituții de stat. În al treilea rînd, pentru că, în acest loc nu trebuie să fie o ambasadă. În al patrulea rînd, pentru că sediul ambasadei SUA în Republica Moldova este suficient de mare. În al cincilea rînd, pentru construcţia ambasadei putea fi oferit un oricare alt teren. Nu înțeleg de ce ar avea nevoie ambasada SUA în RM de un astfel de teren de mărimea Stadionului Republican, care a găzduit zeci de mii de suporteri”, a declarat Ceban.

Candidatul socialist a remarcat că nu ar permite o asemenea inițiativă de cumpărare nici ambasadei Rusiei, nici ambasadei SUA, nici ambasadei Ucrainei și nici ambasadei României.

”Cred că acest teren trebuie utilizat pentru alte scopuri, iar oricare inițiativă de acest gen, chiar dacă acest teritoriu este în vizorul autorităților, în mod obligatoriu, trebuie să fie organizate consultări cu cetățenii. Este foarte grav că asemenea negocieri au loc pe ascuns, indiferent despre care ambasadă este vorba și ce obligații implică acestea”, a spus Ion Ceban.

Candidatul la funcția de primar general al Chișinăului a menționat că acest teren cu ușurință poate fi transformat într-o gradină publică sau un centru de arte contemporane, sau chiar pentru ”Arena Chișinău” a cărei construcție deja a fost planificată.

”Eu nu înțeleg de ce este necesară acordarea anume acestui teren. Eu m-aș pronunța împotriva acestui lucru, mai ales că nu au fost organizate consultări publice cu cetățenii referitor la acest subiect. Așa procedează cei care vor să ne învețe pe noi democrație”, s-a indignat Ceban.

Sursa: socialistii.md