ION CEBAN: CAPITALA TRECE PRINTR-O CRIZA PROFUNDA ECONOMICA, SOCIALA SI DEMOGRAFICA. NU MAI AVEM TIMP DE LUPTE GEOPOLITICE, TREBUIE SA FURNIZAM REZULTATE AICI SI ACUM

Candidatul PSRM pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, lansează un apel către locuitorilor Chișinăului să iasă masiv în 3 noiembrie la votare și să aleagă un primar-manager care să acționeze profesionist, competent și imediat

În cadrul tuturor dezbaterilor electorale la care am participat săptămîna aceasta am reiterat că am un program concret de administrare a municipiului Chișinău pentru următorii 4 ani, dar și pe termen lung.

Am numit trei priorități care urmează să fie realizate primordial: reparația drumurilor și modernizarea transportului public, administrarea eficientă și reabilitarea fondului locativ, lupta împotriva corupției prin eficientizarea și digitalizarea serviciilor și implementarea ghișeului unic în acest proces.

Astăzi, țara și capitala trece printr-o criză economică, socială, demografică și una care dezbină societatea.

Nu avem timp de pierdut pentru a discuta despre dreapta și stînga, despre principii și valori, pentru a asculta discursuri citite de pe foaie, nu avem timp pentru a cădea în plasa geopolitică și emoțională. Astăzi, trebuie să acționăm profesionist, competent și imediat.

În data de 3 noiembrie votați pentru un primar care știe cum să soluționeze problemele reale ale municipiului și cum să le prevină pe cele care pot urma. Astăzi, trebuie să acționăm profesionist, competent și imediat”.

 

Ion Ceban nu va admite anularea compensațiilor oferite de primărie și anunță majorarea acestora și eliminarea birocrației în acest proces

În cadrul unei dezbateri la postul public de radio ”Radio Moldova”, candidatul PSRM a promis crearea unei baze de date integrate electronice în care vor fi incluși toți beneficiarii de compensații și cei potențiali pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă cu setul de acte la o mulțime de instituții

Nu voi admite anularea compensațiilor și voi elimina birocrația în acest proces prin crearea unei baze de date integrate. Vom majora și vom extinde aceste facilități așa cum am promis. Nu voi admite nici anularea compensațiilor pentru transport, dar nici pentru căldură, evacuarea deșeurilor și diferența datelor contoarelor pentru apă. Nu înțeleg de ce oponentul meu este împotriva acestor facilități, avînd în vedere că mulți locuitori ai capitalei au venituri prea mici sau nu le au deloc. Acordarea compensațiilor pentru călătorie și aceste servicii este inițiativa mea și a echipei mele și va fi păstrată și extinsă. Vom acorda aceste înlesniri și pentru locuitorii suburbiilor”, a menționat Ion Ceban.

De asemenea, Ion Ceban a anunțat că va iniția majorarea, prin recalculare, a compensațiilor pentru căldură de la 40% pînă la 60% pentru toate categoriile de actuali beneficiari, inclusiv familiile tinere care au venituri mai mici de 5.000 de lei. 

În prezent beneficiază de aceste compensații pensionarii, mamele singure, familiile cu mulți copii, medicii de familie, pedagogii, iar cei din suburbii nu au fost introduși pînă acum, dar eu voi găsi o soluție și pentru ei. În Primăria Chișinău sînt resurse financiare și voi veni cu inițiativa de a le acorda suplimente la pensie de 100 de lei lunar pensionarilor.Vom acordasuport de 25 la sută tinerilor care aplică la proiectele guvernamentale de procurare a locuințelor”, a anunțat candidatul PSRM.

 

Ion Ceban propune blocului ”ACUM” coaliție în CMC

Ion Ceban a propus consilierilor aleși ai blocului ”ACUM” să creeze o coaliție cu PSRM în CMC, iar lui Victor Chironda și echipei lui Octavian Țîcu să conducă două departamente noi în Primăria Chișinău.

PSRM a obținut 22 de mandate în Consiliul Municipal Chișinău, iar blocul ”ACUM” – 19 și, deoarece deciziile pot fi luate cu 26 de voturi ale consilierilor municipali, Ion Ceban propuneformarea unei coaliții PSRM- ”ACUM” în CMC.

”Propunerea mea către blocul ”ACUM” este să avem o coaliție în CMC, iar doi din cei patru viceprimari pe care îi are capitala, să fie numiți din partea blocului ”ACUM”. Din cei cinci pretori ai capitalei sînt gata să ofer doi blocului ”ACUM”. În această coaliție majoritară, pentru o balanță de putere, propun ca președintele Consiliului Municipal Chișinău să fie din partea blocului ”ACUM”. Nu este vorba despre împărțirea funcțiilor, ci a responsabilităților pentru soluționarea problemelor capitalei pentru că nu mai avem timp de pierdut”, a anunțat Ion Ceban.

În context el a propus o agendă clară pentru viitoarea coaliție PSRM – ACUM în CMC. Este vorba despre:

1. Finalizarea celor cinci documente strategice privind dezvoltarea municipiului:

a. Concepția de dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău;

b. Planul Urbanistic General;

c. Planul de mobilitate urbană durabilă;

d. Harta investițională a Chișinăului;

e. Conceptul de reabilitare a zonei istorice a orașului;

2. Construcția și reparația drumurilor

3. Finalizarea tuturor lucrărilor și concepției de reabilitare a fondului locativ

4. Dezvoltarea suburbiilor la nivelul capitalei

5. Majorarea salariilor și asistenței sociale, crearea locurilor de muncă

6. Modernizarea grădinițelor și școlilor

7. Combaterea corupției și așa-zisele ”înțelegeri” în Primăria Chișinău.

 

”Am făcut multe, fiind consilier. În calitate de primar, voi face totul”

În Consiliul Municipal Chișinău cînd elaboram și înaintam un proiect, porneam de la importanța lui pentru locuitorii municipiului. Am promovat proiecte de susținere a specialiștilor tineri pentru compensarea parțială a costurilor de chirie, pentru că avem deficit de specialiști în multe domenii, am promovat proiecte sociale de susținere a pedagogilor, lucrătorilor medicali, pensionarilor și persoanelor cu nevoi speciale. Am instalat terenuri de joacă, de sport și stadioane. Am demarat reabilitarea fondului locativ.

Nu ne-a fost deloc ușor, deoarece fracțiunea noastră a avut 19 consilieri din 51, iar deciziile se adoptă cu 26 de voturi. Respectiv, pentru fiecare proiecte de decizie pus pe agendă de fracțiunea noastră a trebuit să luptăm ca să obținem susținerea consiliului. Multe ne-a reușit, multe nu. Am fi vrut să realizăm mai multe proiecte pentru oameni, dar acest lucru este dificil fără o majoritate în consiliu.

Nu mai avem timp pentru experimente ”pe Chișinău”. Vreau ca oamenii să voteze rațional, nu emoțional. Vreau ca oamenii să voteze pentru profesionalism și dedicație, nu pentru principii și valori, ale căror roade le vedem astăzi în Chișinău. Vreau ca oamenii să voteze pentru fapte concrete, nu pentru anumite stări și sentimente.

Eu am experiența și cunoștințele necesare să administrez Capitala, știu ce trebuie de făcut pentru fiecare stradă, pentru fiecare locuitor. Nu mai avem timp de pierdut în lupte politice inutile în Chișinău. Trebuie să acționăm imediat.

În data de 3 noiembrie doar împreună putem renaște Chișinăul!”, se adresează Ion Ceban locuitorilor municipiului Chișinău.