ION CEBAN A INDEMNAT BENEFICIARII DE AJUTOR SA APELEZE LA PSRM IN CAZ DE NECESITATE

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din RM din Consiliul Municipal Chișinău Ion Ceban a vorbit despre deciziile aprobate de CMC, în luna iulie, inițiate de socialiști, realizarea cărora a început deja. De asemenea, Ion Ceban a menționat că va prezenta, săptămîna viitoare, în cadrul unei conferințe de presă, un raport de activitatea a fracțiunii PSRM, pentru ultimii 3 ani, unde vor fi stipulate cele mai importante subiecte- construcțiile ilegale, inițiativele sociale, problemele comunale etc.

Vorbind despre realizare inițiativelor socialiștilot, Ion Ceban a reamcat în primul rînd decizia consiliului municipal de a susține financiar familiile defavorizate privind pregătirea elevilor de nou an școlar 2018-2019. Potrivit acestei decizii, a fost aprobată acordarea ajutorului material unic în mărime de 700 lei pentru un copil. Socialistul a menționat familiile care pot beneficia de ajutor:

a) Familiile cu mulți copii (cu 3 și mai mulți copii)

b) Familiile monoparentale

c) Familiile în care unul din părinți este cu grad de dizabilitate

d) Familiile care au statut de tutore/curatelă (cu părinți decedați, lipsiți de drepturi părintești, inapți de muncă, neangajați în cîmpul muncii)

Pentru a primi ajutor material părinții urmează să depună cerere în adresa directorului instituției de învățămînt și tot pachetul de documente. Ion Ceban a menționat că este vorba de 8000 de copii din municipiu care vor beneficia de ajutor financiar.

De asemenea, la inițiativa PSRM a fost votată decizia de a achita, începînd cu 1 septembrie pînă la 31 decembrie 2018, plata lunară în valoare de 1000 lei pentru 500 tineri specialiști, în primii 3 ani de activitate angajați în autoritățile publice locale, instituțiilor medico-sanitare publice din municipiul Chișinău. Suma totală prevăzută pentru aceste compensații constituie 2 milioane de lei.

Potrivit lui Ceban, în procesul de primire a suportului financiar, pot apărea anumite dificultăți, așa cum nu toți arendarii încheie contracte cu arendașii. De aceea, pentru a evita anumite situații, acest subiect va fi revăzut și înaintat consiliului municipal pentru a fi discutat.

La fel, în noul an școlar vor fi susținuți și profesorii. Potrivit inițiativei socialiștilor, 6620 de profesori din Chișinău și 1010 din suburbii vor primi ajutor finaciar în valoare de 500 lei pentru materiale didactice, totodată s-a decis acordarea unui ajutor material lunar în suma de 70 de lei pentru circulația în transportul public cadrelor didactice.

Ion Ceban a remarcat că indiferent de decizia consiliului, există semnale că direcția educație împiedică primirea banilor.

”Mă adresez către conducerea direcției, nu trebuie să inventați nimic. Bani sînt, achitați oamenilor. De asemenea și 70 lei – compensație pentru transportul public pentru 5610 cadre didactice”, a spus Ion Ceban.

Abonamente lunare pentru transportul public gratuit a fost, de asemenea, aprobat pentru 748 medici de familie și asistente medicale.

Ion Ceban a reamintit că 2550 de angajați ai grădinițelor vor primi un surplus la salariu în valoare de 50%, remarcînd că încă rămîne a fi o problemă lipsa bucătarilor din grădinițe.

Șeful fracțiunii PSRM a declarat că direcția educație trebuie să se ocupe de politici și de organizarea procesului educațional și nu de procurare de bunuri și proceduri financiare.

”Rog colegii din fracțiunea din consiliul municipal, cu eforturi comune să facă tot posibilul pentru ca direcția educație să nu se ocupe de procurarea de bunuri. Rădăcinile corupției liberalilor sînt atît de adînci că de unii singuri nu reușim rezolvarea problemei date. De la această direcție miroase a corupție”, s-a adresat Ion Ceban către colegii săi din fracțiune.

În încheiere, el a îndemnat beneficiarii de ajutor social să apeleze la fracțiunea PSRM în cazul în care aceștia se confruntă cu anumite probleme.

Sursa: socialistii.md