Iohannis, ca si Dodon, după modelul de la Chisinau, lovit de PSD-istii romani penali infratiti cu guvernantii de la Chisinau

Comisia specială parlamentară pe legile Justiției: Președintele României nu mai poate refuza numirea judecătorilor și procurorilor

Comisia specială parlamentară privind legile Justiției a decis Joi ca Președintele României să nu mai poată refuza numirea judecătorilor și procurorilor. Astfel, membrii comisiei au abrogat articolul aflat în vigoare din Legea statutului judecătorilor și procurorilor, potrivit căruia președintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor și procurorilor. Propunerea de eliminare a acestei prevederi a aparținut Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și a fost preluată de ALDE.

"Încă de la numirea unui judecător se fac asemenea verificări asupra lui, există mecanisme. Ce anume ar mai putea să facă președintele României să analizeze pentru că totul este analizat de CSM? (...) Refuzul Președintelui României poate fi arbitrar, nu este controlat de nici o instanță. Președintele României, la un moment dat, poate refuza fără să poată fi controlat, este o imixtiune în activitatea unui judecător", a susținut judecătoarea Adina Ghiță, reprezentant al UNJR.

Reprezentanții liberalilor au criticat această propunere. Senatorul liberal Iulia Scîntei a punctat că Președintele este șeful CSAT și trebuie să aibă dreptul de a refuza numirea unui judecător sau procuror. La rîndul său, senatorul Alina Gorghiu a subliniat că nu trebuie modificat un articol care a funcționat bine pînă acum. "Pun întrebarea celor care vor modificarea articolului: ce nu a funcționat de se dorește modificarea articolului?. Nu a existat niciun caz în care Președinția să fi refuzat numirea. Dacă a funcționat bine, simțim nevoia de a schimba ceva ce a funcționat bine?", a afirmat Gorghiu. În final, abrogarea articolului a fost votată cu 15 voturi pentru și 7 împotrivă.

Predoiu, despre eliminarea posibilității ca președintele să refuze numirea magistraților

Deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, a criticat, Joi, decizia Comisiei speciale parlamentare pe legile Justiției de abrogare a prevederii potrivit căreia Președintele României putea refuza o dată numirea magistraților, susținînd că în acest fel s-a rupt echilibrul dintre Președinție și CSM.

"Exista acest dialog între Președinție și CSM. În acest moment, acest echilibru este rupt în favoarea CSM. Ce spune textul în acest moment așa cum a fost propus de UNJR și susținut de coaliția PSD – ALDE? Că Președintele nu mai are niciun fel de pîrghie prin care să echilibreze raporturile. În ce fel e imixtiune (în activitatea magistraților – n.r.) din moment ce Președintele nu refuză pur și simplu și rămîne așa, Președintele refuză și restituie CSM propunerea. Unde e imixtiunea? Este o atenționare, este un dublu control care se face și în final tot CSM avea ultimul cuvînt. Deci, imixtiunea nu există pentru că, în final, CSM avea ultimul cuvînt și făcea din nou propunerea la Președinte", a explicat Predoiu.

El a subliniat că, prin abrogarea prevederii, "a dispărut încă un nivel de verificare, de control asupra regularității examenului de capacitate". "Cui folosește asta? Nimănui. Este un text care vine să exprime o suspiciune de principiu la adresa instituției Președintelui, în condițiile în care pînă acum niciodată niciun președinte nu a abuzat de acest text, nu a făcut nici o restituire", a spus Predoiu.