Investiţii importante pe piaţa farmaceutică

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a efectuat, pe 19 martie, o vizită la fabrica de producere a medicamentelor „BalkanPharmaceuticals” din oraşul Sîngera, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La eveniment au fost prezenţi Octavian Grama, viceministru al Sănătăţii, Alexandru Coman, director general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Silviu Chiru, director general „BalkanPharmaceuticals” şi Valeriu Poiată, primarul oraşului Sîngera.

Premierul a precizat că a decis să viziteze fabrica respectivă, care este în proces de construcţie, pentru că este a doua ca mărime în Europa, dar şi pentru că domeniul medicamentelor este unul foarte important. Vlad Filat a vizitat secţiile de producţie care sînt finalizate în proporţie de 80 la sută, urmînd ca în septembrie să fie deja funcţionale. ”Mă bucur foarte mult că în Republica Moldova avem parte de o astfel de investiţie impunătoare. Eu vă rog să continuaţi investiţiile fiindcă avem nevoie de ele pe piaţa farmaceutică”, a declarat Vlad Filat.

La rîndul său, Silviu Chiru susţine că R. Moldova este poziţionată strategic, ceea ce va permite exportul producţiei în CSI. În context, Premierul a dat asigurări că în curînd exporturile din ţara noastră vor fi tot mai prezente pe piaţa europeană, odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb.

Fabrica de producere a medicamentelor „BalkanPharmaceuticals” activează pe piaţa internă din 2007. Compania are în prezent 80 de angajaţi şi produce 127 de poziţii de medicamente.

”De cînd am apărut pe piaţa din Republica Moldova, la multe produse preţurile au scăzut cu cel puţin 50 la sută”, a dat asigurări Silviu Chiru. Directorul general susţine că odată cu deschiderea noii fabrici, în cîmpul muncii vor fi antrenaţi circa 400 de angajaţi, iar numărul de produse fabricate va fi cu mult mai mare. De asemenea, pe teritoriul dat este planificată deja construcţia unui bloc, unde se vor produce medicamentele antibiotice.

Fabrica corespunde standardelor internaţionale şi Regulilor de Bună Practică în Fabricarea Medicamentelor (GMP). Suprafaţă totală a fabricii este de 18.000 metri pătraţi, iar investiţia totală se ridică circa 38 mln. de euro.

La final, Premierul le-a urat mult succes şi le-a mulţumit pentru că au ales R. Moldova pentru a face această investiţie.