INTOARCEREA GOLANILOR POLITICI CU SUPORT TV

Neprofesionalism ori goană după bani?

Este ridicol, neprofesionist şi, în acelaşi timp, nociv modul în care unele posturi de televiziune „eroizează” tot soiul de penali şi politicieni expiraţi pe care opinia publică ar trebui să-i uite şi dintr-o jenă complice de multe ori. Avem de-a face, pe de o parte, cu nesimţirea, tupeul unor indivizi de a apărea la televizor şi a ne sfida cu aceleaşi minciuni din vremea cînd erau profitori. De cealaltă parte, avem de-a face cu nişte jurnalişti de televiziune care pot fi suspectaţi de orice – neprofesionalism, cultură precară, teribilism infantil, aservire politică ori dorinţă de cîştiguri necinstite!

După binevenitul şi profesionistul interviu luat de Lorena Bogza lui Vlad Filat, orice interviu luat acestuia de vreun jurnalist de televiziune, în primul rînd, este ori inutil, ori „un serviciu retribuibil”. Filat ne-a demonstrat că anii de lux din detenţie nu l-au schimbat. Acelaşi mincinos incapabil de pocăinţă! Atunci ce să mai afli de la el odată ce se ştie din start ce răspunsuri va da? De ce să-i mai facem publicitate, să-l eroizăm pe unul care a sacrificat şansele de mai bine ale ţării în favoarea propriei îndestulări nelimitate? A, mai are bani!?

Puternic mediatizat Tv este şi „procesomanul” rider Veaceslav Platon. Spun „procesoman” deoarece ne-a acţionat în judecată de cinci ori şi a pierdut tot de atîtea ori, iar asta din cauza unor articole care vizau cauze pentru care este judecat şi a fost cercetat şi prin alte părţi. Interviul cu marele rider Platon a arătat cît este de meschin, mincinos şi plin de ură împotriva moldovenilor. Ce este senzaţional în a-l eroiza pe unul care îi dispreţuieşte pe moldoveni? Ştim cu toţii că n-o să recunoască nimănui vreo fărădelege. A, mai are bani şi poate că vrea să intre iarăşi şi în politică!?

De cînd a revenit în ţară cu tupeu golănesc, de interlop, Renato Usatîi este invitat mai des de televiziuni decît, aşa cum ar fi şi normal, de Procuratură şi instanţele de judecată. Ce se mai aude despre anchetele penale şi dosarele de judecată în care figurează? Aud? Este lăsat şi el, aidoma lui Şor, să ajungă în Parlament? Îşi fac unii actori politici calcule că vor cîştiga prin el, în detrimentul socialiştilor, dacă fură electoratul lui Plahotniuc, al lui Şor şi ceva şi de la PSRM? Golănia politică pe care Usatîi vrea s-o aducă în Parlament se conjugă de minune cu cea a lui Şor şi haita lui penală! Ne înnobilăm ori ne golănim mai rău decît „pe vremea lui Plahotniuc”? De ce este atît de eroizat cu sufletul la gură un golan politic care o face pe atotştiutorul? A, are bani, ştie cui şi cînd să-i dea şi poate că va intra în Parlament!?

Aceleaşi televiziuni „tabloidizate” mai invită din cînd în cînd şi cadavrele politice Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, oricum mai des decît ar trebui s-o facă Procuratura. Păi rataţii, parveniţii şi profitorii ăştia au spus tot ceea ce aveau de spus atunci cînd erau în funcţii importante, cînd au devenit penali prin asocierea cu Plahotniuc!

Tot un fel de „invitaţi speciali” mai sînt pentru unii jurnalişti de televiziune şi Pavel Filip, Andrian Candu, Iurie Leancă, Dumitru Diacov şi alţii de teapa lor, din „grădina” lui Plahotniuc. Cunoscîndu-li-se din start răspunsurile viclene şi sfidătoare, ar trebui să existe un consens profesional între jurnalişti şi să-i dea uitării, să fie pomeniţi doar atunci cînd vor fi cercetaţi penal. De ce le este întreţinută imaginea de vedete politice pe ecranele televizoarelor? A, mai au bani şi au încă „azil politic” în Parlament!?

Ca profesionist ponderat, observ bine neprofesionalismul multor moderatori de televiziune implicaţi în capacitarea unor personaje ca cele arătate mai sus. Le observ lipsa unei culturi solide mascată prin agresivitatea unor întrebări adresate inabil, prin tonul justiţiar cu care se adresează unor interlocutori şi „expresia deşteaptă” pe care o afişează. Aceşti, în fond, bieţi moderatori de emisiuni politice, vedete efemere de televiziune, sînt mai preocupaţi de „deşteptăciunea lor” şi mai puţin interesaţi de ce spune interlocutorul pe care, de regulă, nici nu-l lasă să-şi ducă pînă la capăt discursul. La urma urmei, sînt nişte „supravieţuitori” cu orice preţ, a căror prezenţă la post contează pentru ei mai mult cum este receptată de către familie şi prieteni. Vedetismul este o boală cronică pentru cam toţi aceşti provinciali de presă, iar cînd vedetismul aduce şi bani buni… ce rost mai are să mai citească şi ei o carte!?

Mihai CONŢIU