INTERZICEREA SIMBOLURILOR COMUNISTE, NECONSTITUŢIONALĂ

Curtea Constituţională a decis, pe 4 iunie, că interzicerea utilizării simbolurilor comuniste este neconstituţională.

Hotărîrea a fost pronunţată după ce Curtea a examinat o sesizare în acest sens depusă de un grup de deputaţi PCRM. În urma examinării materialelor dosarului şi audierii argumentelor părţilor şi explicaţiilor experţilor, Curtea a decis să se ralieze opiniei exprimate de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) şi Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) în Memoriul Amicus Curiae transmis la 11 martie 2013 la solicitarea CC.

Curtea a conchis că normele contestate nu corespund normelor constituţionale în partea ce ţine de testul calităţii legii. Totodată, la hotărîrea Curţii există o opinie separată parţial concordantă a judecătorului Igor Dolea şi o opinie separată disidentă a judecătorului Alexandru Tănase. Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării.

Legea privind interzicerea utilizării în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor comuniste secera şi ciocanul a fost adoptată de Parlament la 12 iulie 2012. Ea a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012.

Moldpres