Interpretare si explicatii medicale pentru vis

Un produs fascinant al creierului, încă învăluit în mister, este cu siguranţă visul. Ce este visul? De ce visăm? Ce poate prevesti un vis? Cum pot fi interpretate semnele din vis? Luăm în calcul semnele din vis sau nu? Iată cîteva răspunsuri! Ne trezim uneori cu o senzaţie plăcută după ce am visat frumos, iar starea de relaxare domină o bună parte din zi. Cîteodată, ne trezim  speriaţi sau chiar terifiaţi după ce în prealabil am avut un coşmar. De asemenea, starea celui care a visat urît poate fi modificată cel puţin cîteva ore. Unele vise se repetă mai mult sau mai puţin identic. Uneori aşteptăm să ne apară în vis persoane care ne lipsesc sau chiar soluţii la probleme care ne frămîntă. Unii aşteaptă să viseze chiar numerele cîştigătoare la loto sau numele sufletului pereche. Orice este posibil întrucît suntem liberi să visăm atît cu ochii deschişi cît şi cu ochii închişi.

Ce este visul? Conform definiţiei medicale, visul este un fenomen psihologic apărut în timpul somnului şi se desfăşoară într-o serie de imagini ce reprezintă conţinutul mai mult sau mai puţin structurat al gîndirii, conţinut în care cel care visează nu se regăseşte întotdeauna.

Visul poate fi controlat? Experţii susţin că visul este o activitate independentă de voinţa subiectului. Practic, visul este o activitate mentală care are loc în timpul somnului. Pe tărîmul oniric nu mai guvernează legile gîndirii logice. Se schimbă identităţile, apar noncontradicţii, situaţii şi spaţii noi, iar direcţia orientarea în spaţiu şi în timp sunt diferite faţă de viaţa reală. Uneori, ne amintim perfect ceea ce am visat.