INTERESELE RUSIEI SI IMPERIALISMUL AMERICAN

Interesele politicii Rusiei se ciocnesc, în mod inevitabil, de imperialismul SUA. Cu cît mai mult companiile rusești (dar și chineze) exercită influență și chiar domină în anumite regiuni, cu atît mai mult se mărește numărul refugiaților în Europa.

Însă echilibrul regional este dependent și de echilibrul global, în cadrul căruia inevitabil apar noi alianțe și coaliții. În același timp, toate țările înțeleg că este puțin să controlezi resursele petroliere, piețele de armament sau droguri, pentru a evita unele riscuri legate de strategiile de moment ale puterilor vecine sau globale.

În vîltoarea evenimentelor, ale căror consecințe au impact în toată lumea – de la Europa Estică – la America Latină – Siria rămîne punctul central. Conflictul din Siria marchează regulile jocului nu doar în Orientul apropiat, ci şi în întreaga lume.

Viitorul front-cheie în acest context vor fi atacurile cibernetice. Obama, bunăoară, a recunoscut înfrîngerea și pierderile ”pe câmpul de luptă” în războiul de spionaj între Rusia și SUA. Iar serviciile secrete americane și-au recunoscut la modul deschis propria slăbiciune și incompetența față de serviciile similare rusești. Iar cea mai mare pierdere a Statelor Unite din timpul guvernării lui Obama a fost pierderea Turciei și transformarea ei în satelit rusesc.

În timp ce sub dominația Rusiei și a Chinei puterea euro-asiată va crește, Trump va pierde teren, atît în interiorul SUA, cît și în exterior. Cînd, în sfîrșit, Trump va înțelege că politica lui a eșuat, Putin deja va fi pe poziții puternic consolidate. Orice nebunie a lui Trump poate provoca răscoale populare, iar orice decizii economice ale lui vor adînci criza din SUA și vor înrăutăți relațiile cu Rusia și China.

Orice discordie între țările puternice va diminua rolul Consiliului de Securitate al ONU și va permite chiar blocarea activității organizației. Precum și orice decizie unilaterală a Statelor Unite care va afecta țările-satelite ale Americii, va conduce la faptul că guvernele lor vor căuta aliați în altă parte, în primul rînd în Rusia și China.

După Yemen monitor, Yemen