INTELECTUALII

Să nu vă fie cu supărare, stimați cetățeni din categoria „intelectualilor”, dar am temerea că în această țară trebuie să căutăm ziua cu lumînarea pentru a găsi măcar vreo zece intelectuali și nu mă va surprinde dacă nu vom identifica niciunul.

Un intelectual veritabil nu e acel care se consideră om al literelor, om al artelor sau om al științei. Intelectualul este Omul Renascentist îmbogățit cu toată gama cunoștințelor din secolul XXI. E omul complex și complet în cunoaștere, care stăpînește nu doar propriul domeniu de specialitate, ci pricepe, dincolo de simpla erudiție, originea principalelor fenomene din jur, fie ele umane, naturale, sociale, culturale.

E cel care nu se limitează la o cunoaștere savantă a proceselor și comportamentelor, ci știe să le interpreteze teoretic, înțelege să fie și tolerant în raport cu manifestările lor. Nu se lasă înșelat de prejudecățile și ideologiile societății sale, totodată e conectat la tendințele epocii în care trăiește. E cel care poate formula judecăți de valoare pertinente, e capabil să întrețină o discuție competentă pe teme esențiale, nu se pierde în confruntările de idei, fiindcă le poate clasifica și poate crea asocieri.

Un renascentist contemporan se orientează la fel de bine printre operele clasicilor, ca și printre ideile filozofice, are o închipuire la fel de clară despre evoluția picturii și a curentelor arhitecturale, ca și despre cea a teoriilor din astronomie sau psihologie. E la fel de inițiat în antropogeneză și fiziologia propriului organism, ca și în transformările istorice ale țării sau ale regiunii din care provine.

Un intelectual veritabil îmbină în sine și exprimă conceptul celor două culturi remarcate de Charles Percy Snow – științifică și umanistă. Așa înțeleg eu pretenția de a te numi intelectual.

Cîți dintre cetățenii din categoria „intelectuali” de la noi se pot încadra în aceste criterii ale cunoașterii? Cîți oameni de cultură de la noi sînt și oameni de cultură generală?

Sau, mai important, cîți tineri sau adulți își cultivă mintea consecvent și tind cu adevărat să devină intelectuali?...

Dorian FURTUNĂ