INTEGRAREA ÎN UE NU POATE FI O PIEDICĂ ÎN ACCESUL PE ALTE PIEŢE

Moldova europeană nu este ţara care luptă împotriva Rusiei, dimpotrivă, este o ţară care are relaţii foarte bune cu toate statele. Chiar dacă actuala guvernare nu a reuşit să informeze suficient populaţia Republicii Moldova despre acţiunile întreprinse în procesul de integrare europeană, parcursul european este ireversibil. Despre aceasta a anunţat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, în platoul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7.

Vlad Filat a specificat că apropierea de UE nu are menirea să strice relaţiile cu statele vecine sau să închidă accesul producţiei moldoveneşti pe pieţele vecine. În contextul vectorului european ales, Republica Moldova are comerţ liber cu ţările CSI şi acest lucru nu este o piedică în procesul de integrare europeană. Dimpotrivă, accesul pe mai multe pieţe va oferi posibilitatea redresării economiei naţionale şi îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor.

Liderul PLDM a spus că nu este la curent cu situaţia că sute de moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă ar fi deportaţi în Republica Moldova, în contextul apropierii de UE. Dacă aceasta este adevărat, se poate vorbi despre un amestec în treburile interne ale unui stat suveran. Vlad Filat a specificat că au fost construite relaţii foarte bune cu Federaţia Rusă care nu trebuie să fie influenţate de anumite sentimente.

Liderul PLDM a subliniat că în momentul cînd se va decide definitiv integrarea Republicii Moldova în UE va fi organizat un referendum naţional. Însă pînă la acel moment este foarte mult de lucru.

Vlad Filat a menţionat că textul Acordului de Asociere cu UE, care va fi parafat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, nu poate fi făcut public din cauza condiţiilor de confidenţialitate, însă imediat după parafare acesta va fi făcut public pentru discuţii şi dezbateri. Dacă societatea nu va fi de acord cu prevederile acestuia, atunci Moldova poate decide să nu semneze Acordul de Asociere.

Sursa: IPN