INSURECȚIE PRO-RUSĂ ÎN EST

Ucraina reintroduce serviciul militar obligatoriu 

Ucraina a reintrodus, Joi, 1 Mai, serviciul militar obligatoriu, ca reacție la degradarea situației în Estul țării, în care de mai multe săptămîni are loc o insurecție armată pro-rusă, a indicat președinția, potrivit AFP.

Președintele interimar Oleksandr Turcinov a semnat un decret în acest sens, care intră în vigoare imediat „ținînd seama de degradarea situației în Estul și Sudul țării, de creșterea în putere a unităților înarmate pro-ruse, de preluarea sub control a administrațiilor publice, a unităților militare, ceea ce amenință integritatea teritorială”, se menționează într-un comunicat al Președinției ucrainene.

Doi militari uciși, două elicoptere doborîte la Slaviansk

Doi militari ucraineni și-au pierdut viața, Vineri, 2 mai, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborîte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastion al insurgenților pro-ruși în Estul Ucrainei, a anunțat Ministerul Apărării, relatează AFP.

„Aparatele au fost doborîte de persoane necunoscute care au utilizat lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost uciși și cîțiva au fost răniți în aceste tiruri”, se arată într-un comunicat al ministerului. Primul bilanț al ministerului în acest caz anunța un elicopter doborît și un pilot ucis.

Anterior, surse din rîndul separatiștilor au precizat că armata ucraineană a lansat, Vineri, o vastă operațiune militară asupra orașului Slaviansk, care nu mai este de peste două săptămîni sub controlul autorităților de la Kiev și unde este reținută de o săptămînă o echipă de observatori a OSCE. (AGERPRES)